Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Туреччина розробила гібридну ракету для місії на Місяць

У Туреччині розробили гібридну ракету, яку планують залучити для місії на Місяць. Розробила її компанія, яка займається проєктами в космічній галузі з 2017 року.

Про це заявив міністр промисловості і технологій республіки Мустафа Варанков, пише Anadolu.

За його словами, місію реалізують у два етапи: у 2023 і 2028 роках. У межах першого Туреччина має намір доставити на Місяць безпілотний космічний апарат.

«Перший запуск на навколоземну орбіту ми здійснимо у співпраці з міжнародними компаніями. Однак наш апарат буде доставлений за допомогою запуску на навколоземну орбіту нашої унікальної національної ракети», — повідомив він.

Міністр 28 лютого відвідав об'єкти компанії Delta V Space Technologies Inc., яка з 2017 року займається проєктами в космічній галузі. За його словами, компанія розробила унікальну технологію гібридних двигунів.

«Сподіваюся, що перший етап програми в межах місії на Місяць завершиться успішно. Розраховуємо здійснити перший контакт з Місяцем, запустивши нашу власну унікальну ракету і космічний апарат. Сподіваємося, що турецький прапор буде запущений на Місяць», — зазначив Варанков.

Що цьому передувало?

Президент Реджеп Тайїп Ердоган 9 лютого 2021 року представив національну космічну програму Туреччини, що складається з десяти пунктів. В її межах Анкара планує побудувати власний космодром і відправити в космос турецького космонавта, запускати нові супутники для військових і цивільних потреб.

«Основна і найважливіша місія програми — перший контакт з Місяцем у рік сторіччя нашої республіки (2023-й — ред.)», — наголошував Ердоган.

Розробка космічної програми входить в завдання Космічного агентства Туреччини, яке заснували у 2018 році.