$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Українські медики стверджують, що їм доводиться утилізувати частину доз вакцини проти коронавірусу

Українські медики стверджують, що їм доводиться утилізувати частину доз вакцини проти коронавірусу Вакцинацію проти коронавірусу почали в Україні 24 лютого
Фото: ЕРА
За словами інфекціоністки Чернівецької обллікарні Ольги Кобевко, із 60 доз вакцини проти коронавірусу утилізувати довелося шість доз.

Частину доз вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield), якими роблять щеплення в Україні, доводиться утилізувати. Про це телеканалу "Дом" повідомила 28 лютого інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко.

озкривається ампула і проколюється голкою. Із цього моменту зберігання флакона повинно бути не більше ніж шість годин. У перший день у нас вакцинували 54 людини і шість доз утилізували", – сказала вона.

За словами медиків, знищувати доводиться невикористані дози з ампул, кожна з яких містить 10 доз.

Коментуючи ситуацію, у МОЗ зазначають, що не забороняють використовувати залишки вакцини для тих, хто не входить до списку людей, яких імунізують насамперед.

"Ми зараз пропишемо такі алгоритми для мобільних бригад, що якщо у вас є кілька охочих і у вас залишилося, наприклад, три дози, то ми визначаємо пріоритетність: спочатку це буде вік старше 80 років. Якщо таких пацієнтів кілька – першим буде [вакциновано] того, хто має супутні хвороби", – пояснив голова національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Протягом останньої доби в Україні ввели 90 доз вакцини проти коронавірусу.

23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини проти коронавірусу. 500 тис. доз вакцини від Oxford/AstraZeneca (Covishield) привезли в аеропорт "Бориспіль" з Індії.

Наступного дня, 24 лютого, в Україні стартувала вакцинація проти коронавірусу препаратом виробництва AstraZeneca. Перше щеплення в країні зробили жителю Черкаської області, лікарю-реаніматологу Євгенові Горенку. У перший день встигли зробити 159 щеплень.

25 лютого в усіх областях України вже почали імунізацію.

Зараз в Україні зареєстровано дві вакцини – від Oxford/AstraZeneca (Covishield) і Pfizer/BioNTech.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення зроблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, і військовим операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки та освіти, а також людей віком від 60 років.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією.

Україна планує надходження в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини від компанії Pfizer (у ЮНІСЕФ говорили, що її доправлять в Україну наприкінці лютого – на початку березня) і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини виробника AstraZeneca. Також в Україну, як прогнозують, має надійти 15 млн доз вакцини від компанії Novavax, постачання почнуть у липні. Крім цього, очікують, що до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Усього у китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.