СЬОГОДНІ: Четвер, 28.03.2024, 19:15

Інспектори МАГАТЕ перевірили виконання Рівненською АЕС міжнародних гарантій

20 квітня 2021 року на Рівненській АЕС відповідно до “Порядку застосування гарантій нерозповсюдження ядерної зброї” відбулася інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), її представниками виступили – Сара По та Такехіто Ватанабе.

Під час інспекції Post PIV (Physical inventory verification) інспектори МАГАТЕ за участю інженерів лабораторії ядерного палива відділу ядерної безпеки Рівненської АЕС Аліни Троцюк та Ореста Мархевки перевірили відпрацьоване ядерне паливо в басейні витримки енергоблоку №2, встановили електронні печатки «EOSS» на ковпак реактора, плити перекриття та на транспортному каналі між басейном витримки та реактором енергоблоку №2 РАЕС.

Також було виконано обслуговування системи спостереження «XDIS» на енергоблоці №2 та перевірено електронні печатки ««EOSS», які були встановленні під час попередньої інспекції на енергоблоці №1 РАЕС. Крім того, інспектори перевірили свіже ядерне паливо в сховищі свіжого палива блоків №№1, 2 на відповідність заявленим критеріям щодо збагачення палива U-235.

Державний нагляд за проведенням інспекції здійснювався за участю головного спеціаліста – державного інспектора інспекції з ядерної безпеки Держатомрегулювання України на Рівненській АЕС – Віталія Малютяка.

За словами начальника лабораторії відділу ядерної безпеки РАЕС Віталія Шумика, після завершення інспекції обговорено її результати та терміни проведення наступних перевірок: «Цілі інспекції досягнуті: доведено, що не було жодного переключення ядерних матеріалів із мирного використання на виробництво ядерної зброї або інших ядерних вибухових приладів. Планову інспекцію МАГАТЕ проведено у встановлені терміни, у повному обсязі та без зауважень».