«Росія буде перетинати чужі "червоні лінії"»: Кулеба відреагував на заяву Путіна

Євгенія Луценко, фото
Євгенія Луценко
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив, як тлумачить слова президента РФ Володимира Путіна про перетин російських «червоних ліній».

Про це Кулеба розповів в інтерв'ю Reuters.

«Я сприймаю послання Путіна так: "Ми будемо перетинати ваші червоні лінії, але вам не дозволено перетинати наші, і ми будемо визначати, де наші червоні лінії"», — сказав міністр закордонних справ України.

«Червоні лінії» й Путін

Під час послання до Федеральних зборів Росії Путін заявив, що РФ «швидко й жорстко» реагуватиме на «провокації, які загрожуватимуть безпеці», а їхні організатори — пошкодують про це.

«Сподіваюсь, що нікому не спаде на думку перейти "червону лінію" щодо Росії. А де вона проходитиме, це ми будемо визначати в кожному конкретному випадку самі», — заявив тоді Путін.

Також Кулеба зазначив, що немає нової інформації, яка б вказувала, що «рішення про початок військової операції проти України ухвалили».

Міністр вважає, що саме тому реакція Заходу дуже важлива для України, оскільки вона може перешкодити початку нової військової операції.

Крім того, міністр повідомив, що Україна не отримала відповіді від Росії на пропозицію глави України Володимира Зеленського зустрітися з Путіним на Донбасі. Речник Путіна раніше казав, що президент РФ ще не встиг ознайомитися з пропозицією.

Загострення біля кордонів

Останніми тижнями відбувається значне підвищення військової активності з боку Росії біля кордону з Україною та в окупованому Криму. Про це заявили чимало українських та західних посадовців: головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак, Головне управління розвідки Міністерства оборони та президент Володимир Зеленський.

Розвідка, зокрема, повідомила, що Росія готується до дій, які мають спровокувати військову відповідь України на лінії зіткнення сторін на Донбасі. Не виключають там і спроби просування російських окупаційних військ углиб території України. У Росії заявляють, що війська перекидають через нібито загрозу НАТО.

НАТО й міністри закордонних справ «Великої сімки» вимагають від Росії припинити дії біля кордонів з Україною. Західні партнери (зокрема президент США Джо Байден) також заявляють про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

16 квітня Зеленський особисто зустрівся з президентом Франції Емманюелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель (вона долучилася до переговорів через відеозв'язок). Крім того, 19 квітня відбулася зустріч радників «нормандської четвірки», а 20 квітня — зустріч робочої групи ТКГ з питань безпеки.

читайте також
Путін на порозі. Як після 7 років гібридної війни Україна опинилась на межі прямого вторгнення Росії


Поділитися: