Шпигунський скандал між Росією і Чехією: Петров, Бошіров і рицин

Цей конфлікт вже не вирішиться тихо
Ексклюзив
Шпигунський скандал між Росією і Чехією: Петров, Бошіров і рицин
22 Квітня 2021, 12:20
читать на русском

Дипломатично-шпигунський скандал між Росією і Чехією набирає обертів. 20 квітня віцепрем'єр і глава чеського МЗС Ян Гамачек допустив можливість висилки з країни всіх російських дипломатів. За пару днів до цього Чехія вже вислала 18 співробітників російського посольства в Празі через підозри в причетності російських спецслужб до вибуху на складі боєприпасів у 2014 році. Москва відповіла висилкою 20 дипломатів, що становить більше половини співробітників чеського посольства в Росії.

"Петров і Бошіров" влаштували вибух на складі боєприпасів в Чехії

Як повідомив на екстреній пресконференції 17 квітня прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш, "існують обґрунтовані підозри" в причетності секретної військової частини ГРУ №29155 до вибухів на складі боєприпасів під Врбетіце, в результаті чого загинули двоє місцевих жителів. При цьому підозрюваними в організації вибуху є знамениті "туристи з Солсбері" Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга, більше відомі під прізвищами Петров і Бошіров. Саме ці імена вони використовували сім років тому для в'їзду до Чехії, попутно підстрахувавшись і частину поїздок здійснювали під іменами громадян Молдови та Таджикистану Миколи Попи і Руслана Табарова.

Згідно інформації чеського видання Respekt, Чепіга і Мишкін отримали дозвіл на відвідування складу боєприпасів у Врбетіце з 13 по 17 жовтня 2014 року. Вибух на складі боєприпасів №16 стався 16 жовтня, а другий вибух, на складі №12 - 3 грудня. Як зазначає видання, у поліції поки немає прямих доказів того, що обидва росіянина фізично увійшли на територію складу, але ця гіпотеза вважається найбільш реалістичною, особливо якщо врахувати, що складами в згаданий проміжок часу користувалася збройова компанія Imex Group, яка належала болгарському бізнесменові Омеляну Гебреву.

Згідно розслідування Bellingcat, російські спецслужби у 2015 році організували замах на Гебрева, а також його сина і колегу, оскільки підприємець займався постачанням зброї в Україні. Зараз "Бошірова і Петрова" оголосили в Чехії в розшук.

 Петров і Бошіров (фото: відкриті джерела)

Російські ЗМІ, своєю чергою, намагаються представити дії Праги як організовану Вашингтоном провокацію, здійснену синхронно з новим витком американських санкцій. За їхньою версією, вона мала відразу кілька цілей: зрив можливості російської компанії "Росатом" перемогти в конкурсі на добудову чеської АЕС "Дуковани"; зрив запланованих Чехією закупівель російської вакцини "Супутник V" і спосіб "відволікання уваги" від нібито змови з метою замаху на білоруського президента Олександра Лукашенка. Головним аргументом тут є аргумент про те, що інформація про злочин семирічної давності спливла тільки сьогодні, а головне, скандал дійсно привів до різкого погіршення російсько-чеських відносин.

Провал російських шпигунів при отруєнні Скрипаля розсекретив їх і в Чехії

Як пояснив в інтерв'ю Парламент.UA відомий чеський журналіст, автор розслідування Respekt Ондржей Кундрю, поява нових даних про вибухи у Врбетіце саме зараз цілком зрозуміло, і не має відношення до введених Сполученими Штатами санкцій проти Москви.

Не варто забувати, що інформація про Мишкіна та Чепігу з'явилася в публічному просторі тільки після їх спроби отруїти Сергія Скрипаля в Солсбері. Саме тоді стала відома їхня зовнішність і псевдоніми "Бошіров і Петров". Раніше ці прізвища нічого не говорили слідству, і тому було важко пов'язати їх з вибухами, - пояснив журналіст.

Ще одним фактором, що вплинув на час появи результатів розслідування, за словами Ондржеєм Кундрю, стала зміна слідчого, який веде справу про вибухи. Новий слідчий звірив копії паспортів, надісланих в запиті дозволу на відвідування складу, з отриманої Великобританією інформацією про "Бошірова і Петрова", і зрозумів, що саме не солсберецькі отруйники-невдахи відвідували склад в ті дні, коли стався вибух.

Від себе додамо, що час оприлюднення інформації може бути обумовлено і внутрішньополітичними причинами. Зокрема, президент Чехії Мілош Земан, який має репутацію "найбільш проросійського політика Європи", 12 квітня домігся відставки попереднього міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаша Петршічека, який відстоював прозахідну позицію і різко виступав проти дострокового ліцензування в Чехії вакцини "Супутник V" і участі Росії в тендері на будівництво нового реактора АЕС в Чехії. Саме його посаду зайняв Ян Гамачек, що планував поїздку в Москву в ті самі дні, коли стався витік результатів розслідування в ЗМІ.

Дипломат-ФСБівець збирався отруїти рицином чеських політиків

Це не перший раз, коли чеська контррозвідка допускає витік інформації про зловмисні дії російських спецслужб в пресу. Рівно рік тому видання Respekt повідомило, що з Росії до Праги прибула людина із дипломатичним паспортом та валізкою, що містить смертельну отруту рицин. За інформацією видання, отрута призначалася для чеських політиків, чиї дії викликали особливий гнів Москви, а саме - старости округу "Прага 6" Ондржеєм Коларжа, який вирішив демонтувати пам'ятник радянському полководцю Івану Конєву, і празького мера Зденека Гржібе, чия адміністрація перейменувала площу перед російським посольством на честь вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова. Незабаром з'явилося і ім'я нещасливого дипломата - ним виявився виконувач обов'язків керівника представництва Росспівробітництва в Чехії Андрій Кончак, що за інформацією ЗМІ є співробітником ФСБ.

Того разу скандал закінчився вельми несподівано: 5 червня 2020 року Андрій Бабіш і Томаш Петршічек повідомили на пресконференції про рішення оголосити персонами нон грата двох російських дипломатів - Андрія Кончакова і його колегу Ігоря Рибакова, звинуваченого в написанні помилкового доносу на свого колегу. Однак подібне пояснення не влаштувало ряд чеських журналістів і громадських діячів, впевнених, що ніякого помилкового доносу не існувало, а інформація про планований замах була реальною і поступила з джерел, яким можна довіряти.

На користь цієї версії свідчить ряд доводів. По-перше, згідно з озвученою Бабішем інформації, як мінімум один з двох дипломатів повинен бути невинним, і тоді неясно, на підставі чого він оголошується "небажаною персоною".

По-друге, згідно з відкритими джерелами, інформація про планований замах виходила з самих різних джерел, і аж ніяк не зводилася до якогось одного анонімного доносу. Так, всупереч розхожій версії, ім'я Андрія Кончакова першими опублікували не чеські ЗМІ, а британський розслідувальний центр "Досьє" у своєму телеграм-каналі 10 травня. При цьому британці посилалися не на чеські медіа, а на дані бази прикордонного контролю в Москві, що як мінімум наводить на думку про наявність інших джерел інформації. Чеські журналісти також розповіли в інтерв'ю телеканалу "Новое время", що інформація про причетність дипломата до спроби вбивства була отримана і підтверджена від різних, незалежних один від одного джерел.

По-третє, реакція чеських спецслужб не відповідає версії про анонімний донос. Те, з якою оперативністю жертвам передбачуваного замаху була надана охорона, і як серйозно вони самі сприйняли загрозу, говорить про те, що джерело заслуговувало довіри в очах чеської контррозвідки BIS.

Не вписується в цю версію і подальша висилка Рибакова. Якщо останній дійсно мав відношення до російських спецслужб, і вийшов на контакт з контррозвідкою країни НАТО, це, скоріше, могло б стати основою для подальшого вербування, але ніяк не для видворення, що супроводжується публічним скандалом. По-четверте, Рибаков, якщо він дійсно мав досвід роботи в розвідці, навряд чи став би ризикувати подібним чином через зведення рахунків з колегою.

Новий російсько-чеський скандал навряд чи замнуть, як раніше

Такої ж думки дотримується і житель Чехії Андрій Курочкін - російський дисидент, керівник празького відділення американського фонду Free Russia Foundation. На його думку, Москва і Прага домовилися зам'яти історію, придумавши версію про помилковий донос.

Скандал був дуже серйозним, і складається враження, що його намагаються замазати, зводячи лише до сварки двох дипломатів. Насправді, ситуація набагато серйозніше, тому що інакше вона не привела б до такого рівня напруженості, що вилилася в довгий торг і таке дивне рішення в підсумку, - зазначив він.

Причиною, через яку чеська влада могла погодитися на компромісний варіант, експерти називають тісні зв'язки деяких членів уряду з Росією. Уже згаданий президент Земан, наприклад, часто повторював кремлівську повістку, заперечував присутність російських військ в Україні, стверджував, що Крим є російським, і вимагав, щоб Захід зняв введені проти Москви санкції. Також він неодноразово публічно критикував службу безпеки BIS за те, що вона переоцінює небезпеку російської діяльності в Чехії.

Аналітики пов'язують таку позицію чеського президента з його старими зв'язками з Кремлем, в тому числі фінансовими. На початку травня українське видання "Гордон" опублікувало розслідування цих зв'язків, починаючи від схеми із перепродажу чеського державного боргу запропонованої Росією фірмі Falkon Capital, яка стала, по суті, взаємовигідним для обох сторін "розпилом" радянського боргу. Також в розслідуванні фігурують імена кількох пов'язаних з Росією чеських політиків і бізнесменів, включно зі Зденеком Збитеком.

До слова, Збитек, що є близьким другом Мілоша Земана і підтримував його на виборах, в даному їм чеським ЗМІ інтерв'ю позитивно відгукнувся про Андрія Кончакова, назвавши його "чудовим хлопцем", а сам він багато років винаймав офіс в тому ж комплексі будівель в Празі, де знаходиться очолюваний Кончаковим Російський центр науки і культури.

Я орендував у них приміщення 23 роки, і ми добре знаємо один одного. Я не забув, хто звільнив нашу країну. Ми разом організуємо в цьому центрі пам'ятні заходи для чеських і російських ветеранів, - пояснив він.

Словом, зруйнувати цей багаторічний симбіоз через незручну інформацію та її ще більш незручний витік явно не входило в плани чеських лідерів.

Тим часом Ондржей Кундрю, що першим опублікував інформацію про рицин, досі вірить в її справжність. Як журналіст повідомив у коментарі Парламент.UA, якщо отримані відомості відповідали дійсності, чеська поліція буде продовжувати розслідування інциденту незалежно від запевнень політиків.

Однак схоже, що новий скандал зам'яти вже не вдасться. Як відзначають чеські журналісти, штат російського посольства в Празі становить приблизно 120-125 дипломатів і співробітників. Крім цього, існують Генеральні консульства Росії в Брно і Карлових Варах, і багато співробітників цих відомств, за даними чеської контррозвідки, є шпигунами. Цілком можливо, що за однією висилкою дипломатів можуть послідувати інші. При цьому чеські журналісти не можуть сказати, якими в такому випадку будуть відповідні дії Росії, але швидкого вирішення конфлікту, схоже, не очікує ні одна з його сторін.