СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 15:17

“General Electric” презентувала нову технологію на Рівненській АЕС

На Рівненській АЕС відбулася робоча зустріч із представниками «GE Power Sp.z.o.o.» (Польща, Франція, Україна) та проведено додаткове обстеження резервного статора турбогенератора ТВВ-220-2УЗ на енергоблоці №2.

Під час перебування на майданчику Рівненської АЕС фахівці GE Power презентували проєкт заміни генератора ТВВ-220-2УЗ з воднево-водяним охолодженням на новий генератор із повітряним охолодженням для енергоблоків №№1, 2. Як відзначив представник GE Power (Польща) Ференс Войцех, представлені генератори мають просту й надійну конструкцію, підтверджену надійність роботи, гнучкий дизайн для компонування, низьку вартість експлуатації та обслуговування.

За словами заступника начальника електричного цеху РАЕС з ремонту Володимира Герчанівського, презентована конструкція нового генератора з повітряним охолодженням має низку переваг у порівнянні з генераторами із воднево-водяним охолодженням.

«По-перше, ця конструкція є безпечною, з точки зору пожежної безпеки, через відсутність в ній водню. По-друге, згадана технологія не вимагає систем охолодження дистилятом обмотки статора та системи масляного ущільнення валу генератора. По-третє, ремонт турбогенератора передбачає значно менший обсяг регламентних перевірок та випробувань, що дозволить максимально зменшити тривалість ремонту. Крім цього, у цій конструкції реалізована сучасна технологія перевірки стану заклинювання обмотки статора з використанням роботизованої техніки без виведення ротора», – відзначив Володимир Герчанівський.

Також обговорено можливі напрями майбутньої співпраці щодо виконання відновлювального ремонту резервного статора ТВВ-220-2АУ3 із заміною обмотки. У рамках візиту іноземні колеги виконали огляд резервного статора турбогенератора на енергоблоці №2 та запевнили в можливості підготовки якісної пропозиції виконання капітального ремонту статора з встановленням нової обмотки власного виробництва. Безсумнівно, співпраця буде здійснюватись відповідно до законодавства – лише після проведення тендерних процедур.

Довідково: У 2016 році НАЕК «Енергоатом» та «GE Power Sp. z o. o.» підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо розширення співробітництва у сфері модернізації обладнання машинних залів українських АЕС. Документ передбачає співпрацю між компаніями в напрямі збільшення вихідної потужності генераторів енергоблоків українських АЕС, підвищення їхньої ефективності та безпеки шляхом модернізації обладнання машинного залу.