Березень у басейні Дніпра був теплішим за кліматичну норму та з недобором опадів

Березень у басейні Дніпра був теплішим за кліматичну норму та з недобором опадів

Формування весняного стоку уповільнилося

Березень у басейні Дніпра був теплішим за кліматичну норму та з недобором опадів
фото: uhe.gov.ua

За спостереженнями гідрометеорологів березень у басейні Дніпра був теплішим за кліматичну норму та з недобором опадів, що уповільнило формування весняного стоку. Про це повідомляється на сайті «Укргідроенерго».

«Температурний режим цієї весни часто змінюється: похолодання чергуються з періодами теплої погоди. Під час похолодань у першій половині весни опади випадали у вигляді снігу, нічні морози стримували сніготанення, збільшуючи втрати стоку, а в окремі аномально морозні дні на малих річках утворювалися первинні льодові явища. У зв’язку з цим в Україні на основних річках ми й спостерігаємо цьогоріч незначне водопілля», – йдеться у повідомленні.

За довгостроковим прогнозом Українського гідрометцентру від 30 березня середній приплив води до Київського водосховища за квітень і II квартал поточного року передбачається в межах 2000-2300 м3/с (66 % забезпеченості), Канівського 360-410 м3/с (99 % забезпеченості).

Згідно з повідомленням гідрометцентру, упродовж 20 квітня продовжувався розвиток весняного водопілля на верхній ділянці Дніпра (за межами країни), пригирловій ділянці Прип'яті та Десні з підвищенням рівнів води на 1-6 см з подальшим затопленням заплав Верхнього Дніпра (за межами країни). На решті рівнинних річок країни внаслідок опадів переважав ріст рівнів води на 1-10 см за добу.

Рівень води річки Дніпро у Києві біля моста Метро 20 квітня змінювався від 508 см до 470 см над «0» поста (91,82 м БС).

Обсяг води у каскаді Дніпровських водосховищ станом на 20 квітня дорівнює 41,349 куб.км (вільна ємність – 2,499 куб.км).

Триває підвищення рівнів води на більшості річок басейну Дністра з добовою інтенсивністю 1-20 см.

Раніше Mind розповідав, як весняне водопілля позначиться на енергетиці та чого очікує «Укргідроенерго» від держави.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло