$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+15° Київ +16° Варшава +9° Вашингтон

У МінТОТ різко висловилися щодо подачі води в окупований Крим

UA.NEWS 22 Квітня 2021 12:24
У МінТОТ різко висловилися щодо подачі води в окупований Крим

Віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков повідомив, що РФ не зможе отримати воду для окупованого Криму з материкової частини України навіть в разі застосування силових методів. Москва навряд чи зможе виділити достатній контингент для захоплення півдня країни.

Про це Олексій Рєзніков розповів під час інтерв'ю, пише «Українська правда».

Про війну за воду для окупованого Криму можна говорити лише теоретично, зазначив міністр.

«Але не треба забувати, що цей канал рукотворний, він не є природним. Його легко було свого часу зруйнувати, тому що він рукотворний. І він тягнеться від реального наповнення, там, де є дебіт води. Тобто їм доведеться до Дніпра доходити? На північ країни, щоб всюди контролювати цю воду? Це не реально. Це півкраїни треба захопити», - зазначив Рєзніков.

На сьогодні у Росії близько мільйона військових, тому міністр сумнівається, що Москва зможе виділити достатній контингент для наступу з окупованого Криму, щоб дійти до дамби в Новій Каховці.

«Ви ж знаєте, що захищаючись, досить мати менший склад. У нас з вами офіційний контингент - 250 000, публічні дані наших Збройних сил. Плюс 50 000 Нацгвардії. Плюс додайте сюди тих, хто вже через фронт пройшли, якщо не помиляюся, 460 000 наших громадян ... Це буде дуже дорога історія для Росії. І тут головне питання - навіщо? Так просто воду вони не отримають, навіть силовим способом. Їм доведеться пролити кров російських солдатів», - додав Рєзніков.

Раніше глава української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук допустив загострення ситуації з водою в окупованому Криму. Він не виключає російської атаки з півдня.

У травні 2020 в незаконно анексованому Криму пересохли верхів’я Білогірського водосховища, а у липні обміліло Чорноріченське водосховище – головне джерело водопостачання Севастополя. Жителям півострова вже почали обмежувати подачу води.

5 березня прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловився за відновлення поставок води у Крим. На його думку, вода потрібна півострову, оскільки там живуть українці, а відсутність водопостачання може спричинити гуманітарну катастрофу. Водночас секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Київ поновить поставки води на півострів лише після його повернення Україні.

Подача води до Криму є однією з умов подальшого врегулювання ситуації на Донбасі, яку поставив президент РФ Володимир Путін на переговорах у Парижі. І Кремль має намір через західних партнерів тиснути на Україну для врегулювання проблеми водопостачання.

Тим часом в анексованому Росією Криму пересох один з найвищих водоспадів Європи – Учан-Су, розташований на південному схилі гори Ай-Петрі.

Уряд Росії виділив 5,82 млрд рублів (майже $76 мільйонів) на забезпечення тимчасово анексованого Криму водою.