Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Близько 500 тисяч жителів окупованих територій Донбасу отримали російські паспорти ㅡ омбудсменка

Близько 500 тисяч людей на окупованих територіях Донецької та Луганської областей отримали російські паспорти.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в інтерв'ю «РБК-Україна».

Водночас, за словами міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, паспорти РФ отримали понад 400 тисяч людей на Донбасі.

« Статистика постійно змінюється, вони заявляють одне, ми перевіряємо ㅡ інше. Але щонайменше 400 тисяч є, це правда », ㅡ сказав він «Українській правді».

Денісова зазначила, що отримувати російські паспорти людей закликає окупаційна влада, щоб ті поступово віддалялися від України. Окрім того, бойовики тиснуть на місцевих жителів, постійно обмежуючи роботу КПВВ.

« ...заборонили українську мову, ні навчання українською немає, ні якихось інформаційних джерел. Акти цивільного стану, які оформлені українською мовою, діятимуть лише до 2023 року. І ось людина не може отримати українську пенсію, а їй кажуть: ти можеш отримувати пенсію у нас, але ти повинна оформити російський паспорт.

За нашими підрахунками, 500 тисяч людей вже отримали російські паспорти, це величезна кількість. І це сприяє їх відриву все далі й далі від України », ㅡ каже омбудсменка.

Російські паспорти для Донбасу

У 2019 році президент РФ Володимир Путін  дозволив  видавати російські паспорти жителям окупованих територій Донбасу у спрощеному порядку. Українська сторона заявила, що не визнаватиме таку паспортизацію, а дії Путіна назвала провокацією. Позицію України  підтримав  Євросоюз, зазначивши, що не визнаватиме ці документи. Це ж закликали робити держави-учасниці ОБСЄ.