Сенат Чехії хоче розірвати договір про дружбу з Росією

Кількість працівників російського посольства в країні скоротять до однієї людини
Сенат Чехії хоче розірвати договір про дружбу з Росією
Чехія Фото: Daniele Gerini з Pexels
22 Квітня 2021, 13:23
читать на русском

Сенат Чехії закликав розірвати договір про дружбу з Росією і залишити в країні лише одного дипломата РФ.

Як повідомляє Чеське телебачення, сенат Чехії підтримав резолюцію, в якій назвав вибухи 2014 року у селищі Врбетіце, в організації яких тутешня влада нещодавно звинуватила Росію, "актом державного тероризму проти одної держави ЄС, а отже, і проти всього ЄС".

За цю резолюцію проголосували 67 з 72 членів Сенату. Також сенатори закликали уряд Чехії розірвати договір про дружні відносини та співпрацю з Росією і скоротити кількість працівників російського посольства до однієї людини.

Сенат також закликав обговорити ситуацію навколо вибухів на рівні Ради безпеки ООН, НАТО та ЄС, а вимагати від Росії компенсацій.

Раніше прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив, що у місцевої влади є докази, що вказують на причетність російської розвідки до вибуху на складі боєприпасів в селі Врбетіце на сході країни в 2014 році, в результаті якого загинули дві людини.

Пізніше генпрокурор країни Павло Земан заявив про те, що до вибуху причетні ті ж "російські оперативники", які стояли за передбачуваним отруєнням колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері. Російська сторона заперечує звинувачення в причетності її спецслужб до інциденту.

На тлі даних звинувачень МЗС Чехії вислав з країни 18 російських дипломатів. У відповідь МЗС Росії оголосив персонами нон грата 20 дипломатів з Чехії і наказав їм покинути країну.

Читайте також наш матеріал: Шпигунський скандал між Росією і Чехією: Петров, Боширов і рицин