У Криму окупанти рапортують про завершення «слідства» проти «Свідка Єгови» з Керчі

22.04.2021, 13:30
Держава
У Криму окупанти рапортують про завершення «слідства» проти «Свідка Єгови» з Керчі - фото 1
Окупаційна влада повідомляє про завершення «слідства» щодо жителя Керчі, обвинуваченого в причетності до забороненої в Росії релігійної організації «Свідки Єгови».

Про це в Фейсбуці пише Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

«Слідком РФ по Криму і Севастополю» повідомляє про завершення розслідування щодо 30-річного жителя Керчі, обвинуваченого в участі в діяльності релігійної організації «Свідки Єгови» (ч. 2 ст. 282.2 Кримінального кодексу Росії). Ім'я та прізвище керчанина не називаються», - йдеться у повідомленні.

У КПГ вважають, що це Артем Шаблій, якого затримали 26 травня 2020 року після обшуків силовиків у будинках п'яти вірян у Керчі.

За версією російських слідчих, з 2015 по 2017 роки керчанин брав безпосередню участь у проведених релігійною організацією «Свідків Єгови м. Керч» заходах, «будучи активним прибічником і послідовником громади».

На думку слідкому, вірянин здійснював «пропагандистську діяльність» забороненої в РФ організації «Свідки Єгови», зокрема, «використовуючи літературу, яка знаходиться у Федеральному списку екстремістських матеріалів».

Відзначається, що зараз справу направлено до так званої «прокуратури» для підписання обвинувального висновку та подальшого направлення справи в «суд» для розгляду по суті.

Раніше Кримська правозахисна група повідомляла, що 30-річному жителю Керчі висунуто обвинувачення в діяльності забороненої в Росії і на окупованому нею півострові релігійної організації «Свідки Єгови». У помешканні керчанина провели обшук, під час якого силовики надягли на вірянина кайдани, повалили на холодну вологу підлогу, погрожуючи застосувати електрошокер. Артему довго не дозволяли встати, хоча він не чинив опору. Протягом 3-годинного обшуку вірянин в одних шортах і майці простояв обличчям до стіни. Через те, що в будинку були вибиті вікна і навстіж відчинені двері, він захворів.

Постраждали малі діти Артема, зокрема, старший 4-річний син порізав ноги на склі, яким була усіяна підлога. Силовики конфіскували комп'ютер, телефони, літературу, документи, листівки з релігійними написами.

Після того, як Шаблія доставили до слідчого відділку, він кілька годин стояв у коридорі в очікуванні допиту, після чого російські силовики чинили на нього тиск і погрожували «охрестити вісьмома роками ув'язнення».

У правозахисній організації вважають, що позбавлення волі «Свідків Єгови» в Криму є порушенням прав людини і міжнародного гуманітарного права і, відповідно, потрапляє під юрисдикцію Європейського суду з прав людини і Міжнародного кримінального суду.