$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+8° Київ +8° Варшава +14° Вашингтон

Кількість виданих російських паспортів в ОРДЛО наближається до півмільйона

UA.NEWS SAV 22 Квітня 2021 13:32
Кількість виданих російських паспортів в ОРДЛО наближається до півмільйона

Сьогодні на тимчасово окупованому Донбасі налічується не менше 400 тисяч осіб з паспортами Російської Федерації. При цьому сценарій вторгнення Росії під приводом начебто їхнього захисту, наразі малоймовірний.

Про це заявив віце-прем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю виданню Українська правда.

Він зазначив, що статистика постійно змінюється, адже сторона агресора заявляє одне, а українська сторона перевіряє і встановлює інші дані. Однак, за його словами, сьогодні в ОРДЛО проживають мінімум 400 тисяч осіб з російськими паспортами.

Водночас, за його словами, ці жителі не мають постійного місця проживання в Росії. Більш того, російська сторона на переговорах на всіх рівнях продовжує стверджувати, що Донецьк і Луганськ – це Україна.

«Люди, які отримали паспорти Російської Федерації, вони в РФ безправні. Якщо він завтра з цим паспортом приїде в Росію, його виженуть. Крім верхівки бойовиків. Бо ті, хто працюють в окупаційній «владі», вони отримали реєстрацію, ми бачили паспорти тих, хто приходить на переговори в ТКГ. Вони з російськими паспортами, у них прописка – Ленінградська область, село якесь, і нібито ще й всі живуть в одному будинку»

Олексій Резніков

міністр з питань тимчасово окупованих територій


Міністр реінтеграції також додав, що наявність на тимчасово окупованому Донбасі сотень тисяч «росіян» може стати формальним приводом для вторгнення під приводом нібито захисту. Однак він сподівається, що цього не станеться.

«Наявність цих паспортів – це тільки привід. Чи росіяни захочуть піти на вторгнення, нібито як для захисту цих громадян? У них цей сценарій, я певен, є. Але чи вони ним скористаються? Моя надія і очікування, що цього не відбудеться. Тому що, ще раз повторюю – навіщо? Щоби що? Мало того, ми не піддаємось на провокації. Вони отримали досить жорстку реакцію, я думаю, вони її настільки жорсткої і не чекали від світу»

Олексій Резніков,

міністр з питань тимчасово окупованих територій


Нагадаємо, за останніми даними, на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей примусово пройшли російську паспортизацію близько 300 тисяч громадян України, а в окупованому Криму – понад 2 мільйони.

Олексій Резніков пояснив, як відбудуться вибори, амністія і роззброєння після деокупації ОРДЛО. За його словами, ніхто не буде примушувати людей міняти паспорти на українські.

Резніков також заявив, що у перехідний період після деокупації ОРДЛО місцевому населенню не дозволять працювати у держапараті.

Тим часом ГУР Міноборони повідомило, що Росія завершує підготовку провокації українських військових на Донбасі і може розпочати наступ вглиб території України.

У Білому домі заявили, що Росія наростила військову присутність на кордоні з Україною до максимуму з 2014 року, і це викликає занепокоєння. Стягування російських військ також засудили усі країни-члени НАТО.

Командувач військами США в Європі Тод Волтерс зазначив, що загроза вторгнення Росії в Україну сьогодні оцінюється від низької до середньої.