10:11, 07 Травня 2021

Для освітніх закладів Волині з держбюджету виділили понад 34 мільйони на боротьбу з COVID-19

Члени постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики на своєму засіданні 6 травня погодили проект розпорядження голови ОДА “Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти на 2021 рік”.

Про це повідомляють на веб-сайті Волинської облради.

Як розповів заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Володимир Селедець, відповідно до постанови Кабміну від 21 квітня 2021 року № 403 “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти” обласному бюджету виділили окрему субвенцію з державного бюджету в загальній сумі 34,798 мільйона гривень. Із цієї суми 694 тис. грн передбачили на придбання засобів захисту, необхідних для організації протиепідемічних заходів під час проведення основної та додаткової сесій зовнішнього незалежного оцінювання в 2021 році та 34,104 мільйона – на придбання ноутбуків для педагогічних працівників комунальних закладів загальної середньої освіти та їх філій для організації дистанційного навчання та інших форм здобуття загальної середньої освіти з використанням технологій дистанційного навчання.

Начальник управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна наголосила, що перше ЗНО відбудеться вже 21 травня, а відтак ці 694 тисячі гривень необхідно освоїти дуже оперативно.

“На щастя ми маємо законодавче право купувати ці засоби без тендеру, а лише по прямих закупівлях, – наголосила вона. – Разом з тим варто зауважити, що придбання ноутбуків передбачає співфінансування з місцевих бюджетів. 10 %  – сільські і селищні територіальні громади і 30 % – міські тергромади. Наразі ми формуємо перелік шкіл куди ми маємо їх закупити та  аналізуємо кількість ПК у кожній школі, які задіяні в освітньому процесі. В результаті ми маємо школам додати ту кількість ноутбуків, якої не вистачає на кожного вчителя, однак за виключенням початкових класів, адже їм закуплять необхідну комп’ютерну техніку в рамках реформи Нової української школи”.

Голова бюджетної комісії облради Орест Маховський у свою чергу поцікавився, якою має бути сума співфінансування з обласного бюджету, адже ноутбуки будуть закуплятися і для освітніх закладів, які є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Людмила Плахотна сказала, що в обласному бюджеті має бути передбачено 30 % співфінансування, однак точна цифра їй на разі не відома, оскільки триває збір інформації.

Орест Маховський також закликав колег врахувати потребу у виділенні необхідних сум для сіпівфінансування у місцевих бюджетах тих громад, які вони представляють.

“Для міських громад із чисельністю населення понад 40 тисяч співфінансування теж має бути 30 %  і в нашій комісії є депутати-представники цих громад. Це і Луцьк, і Ковель, і Володимир-Волинський, і Нововолинськ, а також Камінь-Каширська міська територіальна громада сьогодні підпадає під цей критерій. Тому, як депутати обласної ради подбайте про те, аби ваші місцеві ради передбачили відповідні субвенції , – наголосив він. – Оскільки має бути передбачене співфінансування цієї субвенції із місцевих та обласного бюджету, то ми бачимо за доцільне ознайомитись із попереднім розподілом ноутбуків між громадами, щоб ми мали розуміння, які суми коштів мають бути закладені у кошторисах різних рівнів”.

Так, управлінню освіти і науки ОДА бюджетна комісія рекомендувала надати обласній раді для ознайомлення проект розподілу ноутбуків між закладами загальної середньої освіти обласної комунальної власності та закладами територіальних громад та врахувати пропозиції, які надійдуть від депутатів обласної ради.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: