Івано-Франківськ

Франківськ на кіноплівці: в “Люм’єрі” показали унікальні історичні кадри (ФОТО, ВІДЕО)

З нагоди 359-ї річні міста Івано-Франківська відбувся показ стрічок з художніх повнометражних фільмів, що знімалися в нашому місті.

183480482 302859051410358 949285262906095515 n scaled

«Завдяки міській владі вдалося викупити з німецького архіву унікальне 3-хвилинне відео. Окрім того, було впорядковано та вирізано й інші відео, де в кадрі наше місто Івано-Франківськ», – розповів Тарас Зень.

Зібрали декілька фільмів.

«Ми зібрали всі фільми, в яких було наше місто. На жаль, список фільмів невеликий. Але вийшли досить цікаво», – додав краєзнавець Іван Бондарев.

Як додав міський голова Руслан Марцінків, кадри є унікальним. До того ж, в мерії є бажання викупи й інші архівні стрічки.
«Ми викупили ще один артефакт. Це голова польського письменника Міцкевича. Перша, оригінальна. Думаємо передати його в Палац Потоцьких», – додав мер.
Зокрема, вперше відбувся показ віднайденої унікальної кінохроніки міста Станіславова за часів нацистської окупації, датована серпнем 1941 року.

Наразі цієї версії ще немає у загальному доступі, тому пропонуємо вашій увазі першу версію німецької кінохроніки. Власне, на віднайденому записі та сама подія, але знята з інших ракурсів. Мова йде про відео, датоване 14 серпня 1941 року.

photoeditorsdk export 35

Угорська влада, яка пробула у місті близько двох місяців передає свої обов’язки німцям. На подію приїздить губернатор дистрикту «Галичина» Карл фон Ляш. Будівлі оформлені свастиками. В кадри потрапляє стометрівка, вулиця Вітовського, Курбаса, сквер Міцкевича та фасад театру. Відбувається урочиста дефіляда німецької та української поліції. Після звірств більшовиків, нову, ще не відому владу вітають місцеві чиновники, духовенство та прості жителі.

photoeditorsdk export 38

Але через кілька місяців, більшість з них добряче розчаруються. Цікаво, що Ляш в честь приїзду якого відбувались урочистості проживе ще після цих подій трішки менше року.

photoeditorsdk export 37

Після втручання Гітлера його знищать свої ж німецькі спецслужби за приховування та привласнення в особливо великих розмірах контрибуції, накладеної на Львівське гетто, а також цінностей з львівських музеїв.

Додамо, що така сама подія відбудеться незабаром у підземному переході “Вагабундо”. Про час та дату буде повідомлено згодом. Слідкуйте за анонсами.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено