Фігурант "справи Сенцова" повернувся в Україну після семирічного ув’язнення

Один із перших кримських політв’язнів періоду російської окупації Олексій Чирній був депортований з Росії після відбуття покарання й прибув до Києва сьогодні, 8 травня
 

Журналіст відділу новин
Фігурант "справи Сенцова" повернувся в У…

Про це повідомляє Depo.Крим із посиланням на Кримську правозахисну групу.

Кримського політв'язня Олексія Чирнія депортували з території Росії одразу після звільнення з колонії. Чирній відбув весь строк покарання за політично мотивованим звинуваченням у виправній колонії суворого режиму в місті Батайськ Ростовської області Росії. Зараз Чирній в Києві, куди прибув сьогодні вранці.  

Олексій – один із перших кримських політв’язнів періоду російської окупації. Був затриманий російськими силовиками 9 травня 2014 року,  після цього дев'ять місяців перебував у повній ізоляції. Попри дипломатичний тиск, до нього не допускали українського консула, оскільки після затримання Чирнія оголосили громадянином Росії. Тим не менш, сам Чирній від самого початку наполягав на своєму українському громадянстві. Нині його депортували з Росії саме як "іноземного громадянина".  

Уперше зустріч Олексія із українським консулом Геннадієм Брескаленком відбулася лише 3 лютого 2015 року. Тоді ж Чирній повідомив, що під час затримання до нього застосовувалися тортури.

Олексій Чирній вважається четвертим фігурантом "справи Сенцова", у якій, окрім нього, фігурували кінорежисер Олег Сенцов, студент-активіст Олександр Кольченко, фотограф Геннадій Афанасьєв. Усіх чотирьох звинуватили у підготовці терористичного акту.

Олексія звинувачували в участі у "терористичному угрупованні", у "терористичних діяннях", пов'язаних із підпалом офісу партії "Єдина Росія", а також у підготовці підриву пам'ятнику Леніна та меморіалу "Вічний вогонь" у Сімферополі. У квітні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Чирнія до 7 років ув'язнення суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів у Криму.

Раніше повідомлялося, що Росія примусово надала своє громадянство українцеві Олексію Чирнію, засудженому в Росії до 7 років в'язниці у справі Олега Сенцова.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Крим

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme