MENU

Глава наглядової ради "Нафтогазу" пояснила, що таке "добре врядування" в розумінні Заходу

696 0

Глава наглядової ради "Нафтогазу" пояснила, що таке "добре врядування" в розумінні Заходу

Після незаконного звільнення та призначення наглядової ради "Нафтогазу" і правильних заяв уряд повинен ухвалити правильні рішення, щоб повернути довіру партнерів й інвесторів.

Як інформує UAINFO.org, про це у своїй колонці для видання "Економічна правда" пише глава наглядової ради НАК "Нафтогаз" Клер Споттісвуд.

"Стільки правильних і хороших заяв про необхідність "доброго врядування" від очільників України, українських політиків та міжнародних дипломатів не лунало вже давно. І це чудова новина, хай навіть спровокована не надто хорошими подіями навколо звільнення Наглядової ради та очільника "Нафтогазу". Втім, саме завдяки цьому громадяни, інвестори, дипломати, почули чіткі запевнення і президента і прем'єра в тому, що "добре корпоративне врядування" є важливим для країни. Почули під час перемовин з головним стратегічним партнером України – США", – зазначила Клер Споттісвуд.

За її словами, не менш важливо також пам'ятати, що в країнах із розвиненою економікою "добре врядування" не є магічним заклинанням, яке самою назвою перетворює державні підприємства в ефективні та незалежні від політичного впливу. Це роблять конкретні кроки людей, наділених владою. Коли вони ухвалюють рішення, які відповідають законам і правилам, а не політичним потребам.

Читайте також: Фурса: Коболева уволили? По закону не могли. Но что нам закон

"Добре врядування " це призначення очільників підприємств без порушення закону. Призначення пана Вітренка, який ухвалював та підписував рішення, що мали на меті вплив на "Нафтогаз" очільником порушує закон про запобігання корупції. І це не є "добрим врядуванням". "Добре врядування" це слідування затвердженим стратегіям розвитку, метою яких є генерація прибутку для засновника: уряду та народу України. Спроба зупинки трансформації компанії паном Вітренком добрим врядуванням не є. Це сигнал всім інвесторам про майбутні проблеми в компанії, і шкода від цього перевершить всі "збитки" компанії, – впевнена глава наглядової ради НАК "Нафтогаз".

Клер Споттісвуд наголосила, що "добре врядування" – це також чесне визнання проблем регулювання, що призводять до втрат. Саме через правила, визначені урядом, "Нафтогаз" не може отримати гроші за поставлений приватним компаніям газ.

"І найважливіше. "Добре врядування" це призначення наглядових рад та керівників на відкритому конкурсі, з дотриманням всіх необхідних процедур. Звільнення та призначення наглядової ради в "Нафтогазі" в спосіб, яким це відбулося, "добрим врядуванням не є", і ми, незалежні члени Наглядової ради компанії, чітко зафіксували це в листі до Прем'єра. Як і готовність допомогти вийти з цієї ситуації та повернути довіру партнерів та інвесторів. Для цього потрібно вслід за правильними заявами ухвалити правильні рішення", – вважає Клер Споттісвуд.

Читайте також: Юрий Романенко: Газ всегда был президентским бизнесом и проклятием Украины

Вона також зазначила, що такими рішеннями можуть бути ті, що усунуть конфлікти інтересів і порушення закону. І рішення, які дозволять оголосити та провести нові конкурси на посади членів наглядової ради та керівника компанії. У найкращих традиціях прозорого, відкритого та доброго врядування.

"І ми досі готові з цим допомогти. Бо сильні кроки, а не заяви, зможуть відновити втрачену довіру. В інтересах уряду та народу України", – пояснила глава наглядової ради НАК "Нафтогаз".

Нагадаємо, всі члени наглядової ради НАК "Нафтогаз України", які були присутні під час позачергового засідання 30 квітня, подали заяви про дострокове припинення своїх повноважень.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини