Івано-Франківськ

У Тисменичанах люди вже три роки не ставлять на могилах штучні квіти

Змінити свідомість людей було складно, проте злагоджена робота жителів села принесла свої результати.

У Тисменичанах Івано-Франківського району з 2019 року не використовують на кладовищах штучні квіти і вінки. Про це пише ПІК з посиланням на Суспільне.

У Тисменичанах Івано-Франківського району з 2019 року не використовують на кладовищах штучні квіти і вінки.

“У 2015 році ми утворили добровільну екологічну дружину, яку очолив житель нашого села Василь Чуйко. Завдяки роботі цієї дружини нам вдалося на початках зменшити кількість штучних квітів на кладовищі, а згодом зовсім викорінити їх”, – розповідає староста села Сергій Баланюк.

Зокрема, екологічна дружина діє офіційно за рішенням виконкому та згідно із розробленим положенням. У неї входить 60 людей. Окрім прибирання території села, члени цієї дружини займалися просвітницькою діяльністю.

“Вони доносили до людей інформацію про шкідливість штучних квітів, самотужки розробили та повісили таблички на вході та виході із кладовища”, – каже Сергій Баланюк.

Очільник села додає, що велику роль у цій справі зіграв місцевий священник отець Михайло: “Він щонеділі, особливо перед святами, наголошував людям про обмеження штучних вінків на могилах”.

Щоб змусити людей відчути відповідальність, влада села запровадила так звані “штрафні санкції”.

“На території кладовища ми вивішували таблички, де писали, що за використання пластику — штраф від 1 000 гривень. Це мало свій позитивний вплив. Штрафи ми не збирали, звісно, навіть, якщо когось і ловили, то обходилися попередженням”, – пригадує Сергій Баланюк.

Кладовище має 4 га землі, населення Тисменичан — майже 3 тисячі. І ось вже 3 роки штучні квіти та прикраси жителі села не використовують.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено