В Україні деяким пенсіонерам знизять пенсії, кому скоротять виплати

Українських пенсіонерів чекає зростання пенсій у п'ять етапів, проте є кілька причин для зменшення пенсійних виплат. Причини, за якими пенсіонери можуть отримувати нижчі пенсії ніж зазвичай, описані у Законі "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", у статті 50.

Гроші. Фото: скріншот Youtube
Гроші. Фото: скріншот Youtube

Підставою для зниження пенсійних виплат можуть бути несплачені аліменти, штраф за порушення правил дорожнього руху, виконавчі збори, витрати на судові провадження, кредитні зобов’язання і т. ін., то Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби чи приватного виконавця списуватиме заборгованість з пенсії аж до повного її погашення.

Найбільш поширеними причинами зменшення пенсій є переплати пенсій, які були виявлені держслужбовцями з вини пенсіонера.

Спеціалісти пояснюють, що таке може трапитися у разі, якщо пенсіонер втрачає право отримувати пенсію або частину пенсії, та, не повідомивши пенсійні служби, продовжує отримувати виплати. Це може трапитися у разі влаштування на роботу. Також, якщо пенсіонер отримував доплату на утримання дітей до 18 років, у разі коли діти досягли зазначеного віку, то надбавки перестають виплачувати.

Також виплати пенсії зупиняються, після того, як одержувач пенсії по втраті годувальника завершує або перериває навчання.

Варто зазначити, що людина сама має повідомити Пенсійний фонд про зміни, які відбуваються у його статусі, працевлаштуванні тощо. Інакше в майбутньому таке недбальство може вилитися у повернення грошей Пенсійному фонду.

Щоправда, у ПФУ зазначають, що стягнути з пенсіонера не можуть вище 20%, але є такі виплати, коли можуть бути утримані до 50% від місячного розміру пенсії. Це такі стягнення, як аліменти, збитки за розкрадання майна організацій та підприємств, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, або пошкодженню здоров'я, перевищення виплат зарплат, передбачених законодавством України.

Стаття 50 закону 1058-IV. Фото: скріншот zakon.rada.gov.ua

Як раніше писав портал Стіна, Мінсоцполітики змінило правила подачі заяв та декларації для отримання субсидії.

Раніше Стіна інформувала, що в Пенсійному фонді розказали, які професії зарантують високі виплати пенсій.

Нагадаємо, влітку пенсіонерам проведуть індексацію пенсій, деякі категорії громадян отримають більшу пенсію на тисячу гривень, кому пощастить.