Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

В Афганістані сталася серія вибухів біля школи для дівчат. МВС країни повідомляє про 40 загиблих і понад 50 постраждалих

У столиці Афганістану Кабулі один за одним сталися принаймні три вибухи неподалік середньої школи для дівчат. Унаслідок нього загинули щонайменше 25 людей і кількадесят були поранені. Причина вибухів наразі невідома.

Про це повідомляє афганське видання TOLO News.

Як повідомило міністерство внутрішніх справ країни, вибухи сталися тоді, коли дівчата поверталися з навчання додому. Джерело TOLO News стверджує, що спершу було підірване авто, а потім розірвалися дві ракети.

За даними МВС, які наводять кореспонденти BBC та AFP в Кабулі, загинули принаймні 25 людей, а кількадесят — переважно дівчата — зазнали поранень. Водночас TOLO News говорить про 30 загиблих і 52 поранених унаслідок вибуху.

ОНОВЛЕНО (21:10). Reuters повідомляє про 40 загиблих і понад 50 постраждалих від вибуху. Більшість із них — діти й підлітки, що вчаться в школі.

Вибухи сталися на тлі рішення США й НАТО вивести свої війська з Афганістану — там вони перебували для боротьби з терористами, зокрема для стримування угруповання «Талібан», і навчання афганських солдатів і правоохоронців.

На початку травня влада Афганістану запровадила посилені заходи безпеки в Кабулі, реагуючи на виведення військ США й НАТО. Зокрема, в афганській столиці посилили військові патрулі та збільшили кількість блокпостів.

Відповідальність за вибухи поки що на себе не взяла жодна зі сторін; незрозумілою є і його мета. «Талібан» так само заявив про свою непричетність до нападу. Представництво ЄС в Афганістані засудило подію, назвавши її « огидним терористичним актом ».

Вибухи сталися в кабульському районі Дашт-е-Барчі, де проживає етнічна група хазарейців-шиїтів, пояснює BBC. Вони часто ставали жертвами нападів із боку ісламістів-сунітів: у червні 2020 року вони застрелили 24 жінок, дітей і немовлят в акушерському відділенні місцевої лікарні.