Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

ОП: Україну не запросили на саміт НАТО, але це не зрада, і взагалі все ще може змінитися

На саміт Північноатлантичного Альянсу, який відбудеться 14 червня в Брюсселі, Україну не запросили, але в Офісі президента запевняють, що українське питання обов’язково буде лунати на зустрічі, та й запрошення ще можуть надати.

Про це в коментарі «Інтерфакс-Україна» повідомив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква.

За словами Жовкви, в саміті НАТО 14 червня будуть брати участь лише країни-члени Альянсу, а тому України на ньому не буде, але « тема України буде обов’язково обговорена », а рішення щодо неї « будуть зафіксовані в загальному підсумковому документі ».

Про що йдеться, заступник глави ОП не уточнив, але під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном Володимир Зеленський висловлював сподівання, що на саміті НАТО розпочнеться обговорення перспективи отримання Україною Плану дій щодо членства в Альянсі.

Жовква не виключив, що « рішення про проведення саміту НАТО лише серед членів Альянсу і без присутності країн-партнерів може бути переглянуте ». Про це ж раніше говорила й віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

У коментарі «Укрінформу» речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що питання про залучення України до прийдешнього саміту НАТО ще обговорюється з партнерами.

Чому «всі говорять» про саміт НАТО?

У ЗМІ з 6 травня поширювалася інформація, що Україна не буде запрошена на саміт НАТО. Хмизу в багаття підкинуло й те, що Білий дім скоригував заяву своєї представниці, прибравши з неї пряму згадку про підтримку членства України в Альянсі.

Очільників інших держав на саміти НАТО запрошують далеко не завжди: на Лондонський саміт у 2019-му, приуроченому до 70-річчя Альянсу, запрошували лише членів НАТО. Натомість п'ятий президент Петро Порошенко був присутній на саміті НАТО в липні 2018 року.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що на саміті в Брюсселі 14 червня запланували обговорити «дорожню карту» для України щодо виконання нею кроків для вступу в Альянс.