ЄС уклав контракт на постачання ще 1,8 млрд доз вакцин BioNTech-Pfizer

ЄС уклав контракт на постачання ще 1,8 млрд доз вакцин BioNTech-Pfizer

За даними німецьких ЗМІ, сума контракту склала $43 млрд

ЄС уклав контракт на постачання ще 1,8 млрд доз вакцин BioNTech-Pfizer
фото DR

Брюссель ухвалив постачання в країни ЄС до кінця 2023 року 1,8 млрд доз вакцини від коронавірусу, розробленої американською Pfizer і німецької BioNTech.

«Рада повідомити, що Єврокомісія щойно схвалила контракт з BioNTech і Pfizer на гарантовану поставку 900 млн доз вакцини (плюс опція на ще 900 млн доз) в 2021-2023 роках», – написала у себе в Twitter голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, пише Інтерфакс. Вона зазначила, що надалі будуть і інші контракти на поставки вакцин.

За даними Bloomberg, Єврокомісія також веде переговори з Moderna, Novavax і Valneva про додаткові поставки розроблених ними вакцин. Станом на 1 січня 2020 року населення всіх країн ЄС становило, за даними Eurostat, 447,7 млн осіб.

Нова угода включає пункти, які дозволяють передачу і перепродаж вакцини, уточнив Bloomberg, що ознайомився з дипломатичним меморандумом по цій темі. Контракт встановлює щомісячний графік поставок і санкції за можливі затримки.

Новий контракт також гарантує, що всі основні компоненти будуть поставлені з країн ЄС, відзначає Deutsche Welle. Операція оцінюється в $43 млрд, повідомляє телеканал з посиланням на DPA. Сама Єврокомісія не розкриває, скільки вона заплатить постачальникам за кожну дозу. Раніше прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що в рамках угоди одна доза обійдеться в 19,5 євро ($23,72), що вище, ніж за попередніми контрактами Єврокомісії, де одна доза, відповідно до звітів, коштувала 15,5 євро. Джерела в ЄС повідомили DW, що вартість кожної дози буде менше 20 євро.

Нагадаємо, глава Pfizer повідомив, що бідні країни відмовилися закуповувати вакцину компанії.

Для вакцинації необхідно зробити два щеплення. При цьому одна доза вакцини AstraZeneca, нагадує Deutsche Welle, імовірно коштувала ЄС менше 2 євро.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло