Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Десятки німецьких церков благословлятимуть гомосексуальні пари. Це їхній протест проти заяв Ватикану щодо геїв

Кількадесят католицьких священників у Німеччині підписали відкритого листа, в якому засудили рішення Ватикану не благословляти гомосексуальні шлюби. На знак протесту вони планують 10 травня благословляти гей—пари у своїх церквах.

ОНОВЛЕНО (09 травня, 22:45). У попередній версії новини було некоректно написано про вінчання гомосексуальних пар, хоча насправді йшлося про благословення (blessing). Просимо вибачення в читачів за помилку.

Про це йдеться в онлайн-заяві, на яку звернув увагу CBS News.

Підписанти заяви стверджують, що « не приймають того, що виняткова й застаріла сексуальна моральність підтримується ціною людей і підточує нашу роботу — пастирську турботу ».

« Ми продовжимо супроводжувати людей, які складають обітницю, й благословлятимемо їхні відносини… Ми поважаємо й цінуємо їхнє кохання й віримо, що їх теж благословляє бог », — йдеться в заяві.

10 травня кількадесят католицьких церков у Німеччині проведуть церемонії благословення гомосексуальних пар, до того ж частину з них планують транслювати в прямому етері. Перелік церков та їхніх онлайн-сторінок можна знайти тут.

Один із учасників протесту Клаус Неліссен розповів The Wall Street Journal, що 10 травня обрали тому, що це понеділок — традиційний вихідний день для священників: « Жоден єпископ не заборонить вам це робити, бо вони це роблять у вільний час ».

Про що йдеться?

15 березня Ватикан заявив, що Церква не має повноважень « уділяти благословення союзам осіб тієї самої статі, яке, отже, "не може вважатися дозволеним" », тобто благословляти гомосексуальні шлюби католицькі священники не можуть.

Водночас наголосили, що католицька церква приймає гомосексуальних людей « із пошаною, співчуттям та делікатністю », уникаючи « будь-якого сліду несправедливої дискримінації ».

У відповідь понад 230 професорів католицької теології з Німеччини й німецькомовних країн підписали заяву, де назвали таку позицію Святого Престолу « позначеною патерналістським духом зверхності й дискримінаційною щодо гомосексуалів ».

Зі схожою заявою окремо виступила Ініціатива австрійських священників — група католиків, яка не визнає владу Ватикану над католицькою церквою. Вона назвала його позицію « поверненням у часи, які, як ми сподівалися, з приходом Франциска минули ».

Сам Папа Римський, як відомо, підтримує цивільне партнерство для гомосексуальних пар: така заява пролунала в документальному фільмі «Франческо», який показали в межах Римського міжнародного кінофестивалю у жовтні 2020 року.