Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Німецьким нічним клубам нададуть статус закладів культури. Прихильники кажуть, що це допоможе вберегти їх від закриття

Ілюстративне фото
Ілюстративне фотоSam Moqadam / Unsplash

Нижня палата парламенту Німеччини — бундестаг — 7 травня ухвалила звернення до федерального уряду країни з проханням перекваліфікувати нічні клуби й концертні майданчики із розважальних закладів у заклади культури.

Про це повідомляє Deutschlandfunk Kultur.

Прохання про зміну статусу нічних клубів ще в лютому 2020 року подала берлінська організація Clubcommission — об'єднання власників цих закладів у Німеччині. За їхніми підрахунками, за 10 років до 2020-го закрилися близько 100 нічних клубів і ще 25 перебували на межі закриття.

Одна з причин полягала в тому, що клуби розташовані в старих будівлях — як-от закинутих фабриках чи складах. Забудовники легко отримували дозволи на зведення нових будівель на місці клубів, бо вони як розважальні заклади не мали жодного юридичного захисту.

Водночас, як пояснювали в Clubcommission, клуби є не лише важливою частиною культурного життя Німеччини, але й приваблюють іноземних туристів. За підрахунками, у 2019 році нічні клуби принесли 1,5 млрд євро доходу для німецької економіки.

Звернення Clubcommission підтримали майже всі провідні партії Німеччини (від «Зелених» і «Лівих» до владного блоку «ХДС/ХСС»). Для розв'язання проблеми вони заснували в бундестазі парламентський форум із питань клубної культури й нічного життя.

Після зміни урядової постанови про статус будівель нічні клуби матимуть гарантоване право на захист — нарівні з театрами, музеями та іншими установами в галузі культури. « Це важливе рішення для захисту й подальшого розвитку розмаїтої клубної культури по всій Німеччині », — заявили в Clubcommission у суботу, 8 травня.