Стало відомо, на чому втрачає Держбюджет

Поділитися:

Українські аналітики повідомляють, що через нелегального обігу нафтопродуктів держава щорічно втрачає мільярди гривень.

Так, за різними даними, тільки в цьому році недобір в казну складе близько 22 млрд гривень у вигляді акцизу і ПДВ через контрафактного палива, яке продається без фіскальних чеків на напівлегальних АЗС. Минулого року, за даними “Консалтингової групи А-95”, втрати скарбниці тут досягли 18 млрд гривень. Щорічно, як зазначають аналітики, в Україні виробляється 450 тисяч тонн фальсифікованого дизельного палива і бензину, це близько 5% споживання в країні.

Крім того, влада могла б почати боротьбу з контрабандою і “сірим” імпортом. Заниження митної вартості товарів та інші схеми на митниці обходяться скарбниці за найскромнішими оцінками 60-90 млрд гривень в рік. Тоді як за словами глави Держмитниці Павла Рябікіна, суми недобору до бюджету через перерахованих проблем складають близько 150 млрд гривень в рік.

Ще однією проблемою з недоотриманням бюджетом коштів і потенційних джерел доходу держскарбниці можна доповнити податковими “скрутками”, “тіньовим” оборотом землі, роботою конвертаційних центрів, неефективною боротьбою з неофіційним працевлаштуванням і зарплатами “в конвертах”.

Нагадаємо, що екс-голова Державної митної служби України Анатолій Макаренко вважає, що в бюджет країни щороку не надходить близько 3 мільярдів доларів через неефективну роботу митників.

Раніше повідомлялося, що в Раді обговорюється ідея про підвищення ставки ПДВ до 22-24%. Разом з тим експерти запевняють, що ініціатива влади щодо підвищення ПДВ призведе до погіршення економічної ситуації і обуренню суспільства. Спочатку потрібно навести порядок у сплаті цього податку, і зупинити розкрадання бюджетних коштів. Держбюджет щомісяця недоотримує від нього 5 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу