Іпотека Зеленського: що не так з 7% кредиту на житло (ВІДЕО)

Новини 08 Травня, 2021 29 057

Зеленський у Трускавці, 03.08.19, фото: 4studio

“Зеленський сказав, Зеленський зробив. Неймовірно! Українські банки нарешті почали видавати кредити на житло під омріяні 7%. На власному досвіді я пройшла увесь шлях від досліджень в інтернеті до буквально підписання договору купівлі-продажу і зараз бути лити дьоготь до цієї солодкої діжки меду обіцянок гаранта.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Прямий.

І справді, перемога, в яку так хотілось би повірити, адже, на перший погляд, умови цілком привабливі, на які спокусилась навіть я. За словами президента, купити в іпотеку можна: готову квартиру, майнові права на неї, житлові будинки із земельною ділянкою та об’єкти незавершеного будівництва. А оскільки в кількох банках, мені одразу сказали, що майнові права поки в принципі не розглядають, то я вирішила зупинитись на звичайній квартирі.

Здавалось би, все просто – обираєш квартирку, звертаєшся до одного з банків, які підписались під цю державну програму, сплачуєш 15% від вартості житла першого внеску, а не 30% як пропонують при звичайному кредитуванні нерухомості, і вуаля – ти щасливчик з омріяними квадратними метрами, при чому місячний платіж не надто перевищує середню вартість оренди житла у столиці. А держава компенсуватиме банкам частину відсоткової ставки, щоб позичальник за користування кредитом сплачував 7% річних. Просто мрія!

Але буквально на першому кроці вас вже чекають перешкоди. Обов’язкові умови! Якщо ваша сім’я складається з двох осіб, то житло не повинне перевищувати 50 метрів, на кожного наступного члена сім’ї ще плюс 20. Вартість не повинна перевищувати 2,5 мільйони гривень. І найголовніше, житло повинне бути здане в експлуатацію не раніше трьох років від дня видачі кредиту.

Я довго намагалась зрозуміти, ну в чому ж підступ… Не може бути все настільки просто. І я його таки знайшла, але для цього довелось пройти чималий шлях.

Спочатку в одному з державних банків запевнили: так-так все нормально, програма працює, шукайте конкретний об’єкт, приносьте документи, подавайтесь.

Отож, я взялась обирати квартиру. Для початку зайшла на один ресурс з пошуку нерухомості, задала потрібні параметри – пам’ятаєте не більше 50 квадратів, 2,5 мільйони гривень і рік побудови не пізніше 2018 року. І дивіться – в межах столиці таких варіантів не більше двох десятків. Ну, окей. Вже – не нічого!

А далі… пішли перегляди і тривалі розмови з рієлторами. В принципі, жоден з них не відмовився продавати житло через іпотечну програму гаранта. Але одразу виникло одне таке малесеньке “але”. Пам’ятаєте нюанс, що житло має бути здане в експлуатацію не раніше трьох років від моменту отримання іпотечного кредиту? Так от, саме в цьому випадку, згідно з законом продавець після підписання угоди купівлі-продажу зобов’язаний сплатити до державної казни 5% податку на доходи фізичних осіб від продажу нерухомості і ще 1,5% військового збору. Тобто якщо квартира, припустимо, коштує 2 мільйони гривень, то ось цей податок становитиме 130 тисяч гривень. А оскільки податки в нашій країні сплачувати звикли далеко не всі, починаючи з чиновників, то цю суму ріелтори пропонують перекласти саме на покупців.

Хочете ціну, заявлену в оголошенні – давайте готівку і без питань. А якщо ж будемо оформлювати через банк, та ще й в іпотеку, то сорі – ваші проблеми. Податки платіть самі!

Після таких рієлторських роз’яснень, в сухому залишку маємо наступну ситуацію – вибір нерухомості за таких параметрів надто обмежений. Окрім першого внеску в 15% та додаткових платежів таких як пенсійний збір, оцінка нерухомості, держмито, послуги банку та обов’язкове страхування, маємо сплатити ще й податок на прибуток продавця. І в результаті отримуємо не набагато привабливішу пропозицію, ніж звичайна іпотека. А держава, у цьому випадку не надто й розкошелюється.

А тепер підрахуймо!

Якщо житло коштує 2 мільйони гривень вам доведеться заплатити:
15% першого внеску – 300 тисяч гривень
Страхування 0,26 % щорічно – 5 200 грн
Оцінка нерухомості від 2 до 4 тисяч
Банківська комісія – 0,5% – ще 10 тисяч
Державне мито 1 % – 20 тисяч
Пенсійний збір ще стільки ж.
І зверху податок продавця+військовий збір сумарно 6,5% – ще 130 тисяч гривень.

Тобто в загальному для оформлення такої угоди вам для початку треба мати щонайменше близько півмільйона гривень.

Зрештою, вибір за вами! Можете спробувати отримати квадратні метри за цією програмою самі. А я, напевно зачекаю ще. Може наступна геніальна ідея Зеленського мені більше припаде до душі”.

Коментарі

Позначки: ,