Зброя в обмін на мир: Чи дослухається Ізраїль до побажань США

У Вашингтоні закликали Ізраїль потроху завершувати конфлікт — і схвалили продаж високоточної зброї на 738 мільйонів доларів. Прозоро натякнувши, що не зможуть безкінечно довго тримати над Ізраїлем "дипломатичну парасольку"

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Зброя в обмін на мир: Чи дослухається Із…
фото: gettyimages

Палестино-ізраїльський конфлікт, на перший погляд, все ще далекий від завершення. Зокрема, за даними Ізраїлю, з території сектора Гази за ніч випущено близько 90 ракет. Щоправда, 20 з них і впали неподалік від місця старту. Ізраїльська ж армія звітувала про удари по п'яти будинках командирів ХАМАС. 

Паралельно з тим може скластись враження, що конфлікт навіть розширюється — оскільки вночі ізраїльські військові повідомили, що з Лівану в напрямку північного Ізраїлю було випущено шість ракет. У відповідь на що ізраїльські військові обстріляли з артилерії місце запусків на ліванській території.

Втім, судячи з відсутності офіційної реакції обох сторін, даний інцидент навряд чи стане приводом для нової лівано-ізраїльської війни. Тим паче, що й ракети до ізраїльської території ніби як не долетіли. Скоріше за все, йшлося про своєрідну демонстрацію солідарності між Хезболлою та ХАМАСом, не більше.

Натомість доля наявного конфлікту, скоріше за все, буде вирішуватися не на кордоні з Ліваном, а під час розмов ізраїльського керівництва із Вашингтоном.

Зокрема, за даними американських ЗМІ, під час останньої розмови між президентом США Джо Байденом та прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу перший наголосив, що підтримує Ізраїль — але закликає до якомога швидшого завершення конфлікту. Оскільки можливості Держдепу США стосовно протидії міжнародному тиску на Ізраїль скорочуються.

Прозорий натяк на цей факт американські дипломати зробили, ветуючи достатньо різкі резолюції Радбезу ООН щодо ситуації в секторі Газа. Але рішення про вето оголошувалось за лічені хвилини до голосування — аби дати ізраїльським політикам відчути, що ситуація є напруженою і непевною.

"Вони підтримують нас, але хочуть, щоби все скінчилося", - так описав позицію США знайомий із ситуацією посадовець ізраїльського уряду в анонімному коментарі американським ЗМІ.

А практично паралельно із розмовою між лідерами США та Ізраїлю стало відомо, що адміністрація Байдена схвалила продаж високоточної зброї Ізраїлю на суму $735 мільйонів". Звичайно, рішення про цей крок пророблялося задовго до початку палестино-ізраїльського конфлікту. Але той факт, що фінальний вердикт був оприлюднений саме зараз, –  вочевидь, прозорий натяк для Нетаньягу. Натяк на те, що безпека Ізраїлю значною мірою залежить від рівня стосунків зі США. І у ситуації, коли Вашингтон наполегливо радить завершувати конфлікт — Ізраїлю варто прислухатися до цієї думки.

Тим паче, що більшість цілей, яка цікавила ЦАХАЛ — у вигляді штабних та організаційних будівель ХАМАСу та відомих ізраїльській розвідці підземних тунелів для постачання зброї — до даного моменту вже було успішно знищено. І, припинивши гостру фазу протистояння впродовж найближчих днів, уряд Нетаньягу мало що втратить, натомість зможе заробити певний додатковий кредит дипломатичної довіри з боку США. А це той ресурс, який пригодиться будь-якому ізраїльському керівникові.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme