Стало відомо, скільки втратить Україна у разі запуску «Північного потоку-2»

Читать на русском
В операторі ГТС України розповіли, скільки за рік втратить Україна у разі запуску Північного потоку-2.
Слово і діло

Якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щороку втрачатиме близько 1,5 млрд доларів.

В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

Про це директорка зі взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС Ольга Бєлькова розповіла РБК-Україні.

За її словами, ще більше стурбованості викликає той факт, що у разі запуску газопроводу інша сторона захоче «позбутися» України, як конкурента.

«Північний потік-2»: як просувається будівництво газопроводу і яка позиція країнПівнічний потік-2 можуть добудувати до кінця 2021 року. Останні новини та позиції країн – на інфографіці.

«Прямі збитки для української ГТС у разі відсутності транзиту складуть не менше 1,5 млрд доларів на рік. Але більше хвилює, що в разі введення в експлуатацію «Північного потоку-2» інша сторона захоче позбутися «конкурента», – наголосила Бєлькова.

Наразі російська компанія «Газпром» поставляє газ до Європи через Україну за умовами транзитного контракту, який втратить чинність лише у 2024 році.

Росія зобов'язалися прокачувати не менше 40 млрд кубометрів на рік через українську трубу. У договорі прописано правило «качай або плати». Тобто платежі за транзит обов'язкові, навіть якщо газ фізично не буде йти по ГТС.

Тим часом Білий дім наголосив, що президент США Джо Байден планує обговорити з канцлером Німеччини Ангелою Меркель питання «Північного потоку-2» та його наслідків для Європи й України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: