Рішення уряду обкласти сектор відновлюваної енергетики новим акцизним податком може призвести до банкрутства і дефолту багатьох компаній.
Про це заявив виконавчий директор дочірньої американської компанії EuroCape Ukraine Михайло Чулков
"Акцизний податок 3,2%, що за фактом означає чергове зниження "зеленого" тариф. Я не думаю, що наша фінансова модель це зможе пережити», - повідомив топ-менеджер банку в ході 12-го Європейсько-Український енергетичного Дня в Києві 10 червня.
Він зазначив, що крім бажання уряду обкласти галузь новим, не передбаченим законним податком, воно не виконує свої зобов'язання з оплати вже виробленої з відновлюваних джерел електроенергії.
"Нестійкі джерела платежів за "зеленим" тарифом. Думаю, це ключова проблема. Через це практично неможливо залучати нові інвестиції в галузь, без зрозумілого і стійкого джерела платежів за зелену енергію», - додав Чулков.
Нагадаємо, 2 червня Кабмін вніс до парламенту законопроект про введення додаткового акцизного податку на електроенергію з відновлюваних джерел енергії.
Наступного дня, 3 червня найбільший скандинавський фонд NEFCO оголосив про зупинку інвестицій в Україну.
Найбільші асоціації назвали плани уряду в спробі експропріації їх активів і пригрозили судом.
Наприкінці квітня іноземні інвестори ініціювали перший міжнародний арбітраж проти України через порушення урядом своїх зобов'язань.
Аналогічні позови проти України готують ще до 10 інвесторів в «зелену» енергетику України.