Публічний конфлікт між головою НКРЕКП Валерієм Тарасюком з одного боку і Міністерства енергетики з "Енергоатомом" з іншого має вирішити Рада національної безпеки і оборони (РНБО).
Про це повідомив керівник платформи «Національна стратегія розвитку» Дмитро Співак в ефірі телеканалу «НАШ».
"Міністр енергетики Галущенко каже керівникам НКРЕКП, Ви там закінчуйте корупцією займатися, якісь трейдери у вас, щось ви скуповуєте всю атомну енергію подешевшці, продаєте задорого. Якщо у нас енергетичний сектор сьогодні знаходиться в повному розбраті, в повному дерибані, в повних збитках, скажіть мені, це що, не повинно стати предметом розгляду цього питання на РНБО?» ,- вказав співак.
Експерт зазначив, що всупереч публічним обіцянкам президента Зеленського про прибутковість "Енергоатому" в поточному році, НКРЕКП робить все можливе щоб цього не сталося, штучно обвалюючи ціну на атомну енергію.
"Глава держави сказав, що протягом року «Енергоатома» повинен вийти на прибуток в 500 мільйонів, а протягом 1,5-2 років він повинен вийти в прибуток 1 мільярд доларів. Я вважаю, що будь-яка фраза президента країни повинна стати сигналом для дій якихось. Для того щоб дати прибуток в мільярд, треба ж зрозуміти, чому збиток в мільярд. Треба ж знайти винних, посадити, покарати і т.д. нічого не відбувається. Болт забивають вже навіть на власного начальника, власне главу держави", - додав співак.
Нагадаємо, на початку червня НКРЕКП пішло на публічний конфлікт з Міністерством енергетики. Приводом стала вимога міністерства до комісії припинити махінації на ринку електроенергії, через які державні генеруючі компанії втратили мільярди гривень.
Махінації і схеми "торгівлі повітрям" в травні 2021 року призвели до рекордного падіння цін до 40 коп./кВт год, що кратно нижче собівартості виробництва струму українськими електростанціями.
НКРЕКП визнала наявність махінацій і схем лише 2 червня після заяв Міністерства енергетики. Однак припинити спекуляції близьких до комісії трейдерів НКРЕКП офіційно відмовилася, відкинувши всі пропозиції Міненерго.