$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +4 Київ

Україна має намір грати на Євро 2020 у формі з написом "Героям слава!" – пресаташе збірної

Україна має намір грати на Євро 2020 у формі з написом "Героям слава!" – пресаташе збірної У новій формі збірна України зіграла товариський матч проти Кіпру
Фото: Українська Асоціація Футболу / Ukrainian Association of Football / Facebook

Збірна України має намір грати на Євро 2020 у формі з написом "Героям слава!". Про це 11 червня під час пресконференції, яку в YouTube транслювала Українська асоціація футболу, заявив пресаташе національної команди Олександр Гливинський.

"У нас є наш новий комплект форми, його повністю підтвердив УЄФА. Усі елементи футболки підтвердив УЄФА – усі до останньої пропозиції. Президент УАФ зараз перебуває на переговорах із представниками УЄФА і намагається залагодити останні деталі", – сказав Гливинський.

Він також попросив присутніх журналістів під час пресконференції більше не порушувати цього питання.

Перший матч на Євро 2020 українці проведуть 13 червня проти збірної Нідерландів. Початок поєдинку о 22.00.

Контекст

Нову форму збірної України президент УАФ Андрій Павелко презентував 6 червня. На футболці розмістили контур карти України, а також написи: "Слава Україні!" і "Героям слава!" (друга фраза – з виворітного боку).

Форму збірної України для виступу на чемпіонаті Європи 2020 схвалив Союз європейських футбольних асоціацій.

Після демонстрації форми в російському міністерстві закордонних справ її назвали "обманкою". Речницю МЗС РФ Марію Захарову обурили слоган "Слава Україні!" і те, що карту України зображено разом з окупованим Росією Кримом.

Посольства Сполучених Штатів і Великобританії в Києві висловилися на підтримку нової форми національної збірної України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до "всіх, хто почав шипіти на форму збірної України", і пообіцяв, що країна не дозволить ображати національні символи.

Російський футбольний союз звернувся до Спілки європейських футбольних асоціацій, заявивши про "використання політичних мотивів у формі збірної України".

У новій формі збірна України вже зіграла один матч – 7 червня в товариському поєдинку українці обіграли Кіпр із рахунком 4:0.

10 червня стало відомо, що УЄФА зобов'язав Україну прибрати з форми футбольної збірної напис "Героям слава!". В УЄФА пояснили своє рішення тим, що напис має "історичний і мілітаристський підтекст", хоча "сам по собі слоган можна розглядати як загальну і неполітичну фразу загальнонаціонального значення і, отже, він може бути на футболці збірної України".

Павелко заявив, що УАФ веде переговори з УЄФА щодо напису "Героям слава!".

Українці в соцмережах улаштували флешмоб – почали масово залишати коментарі зі словами "Слава Україні! Героям слава!" на сторінках УЄФА, міністерства закордонних справ Росії, а також Російського футбольного союзу у Facebook.

11 червня УАФ затвердила гасла "Слава Україні!" і "Героям слава!" офіційними футбольними символами країни.