$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

В Україні завершили розслідування держзради Аксьонова, Поклонської і ще шістьох колишніх топчиновників Криму

В Україні завершили розслідування держзради Аксьонова, Поклонської і ще шістьох колишніх топчиновників Криму Розслідування провадження вели слідчі СБУ
Фото: depositphotos.com
Досудове розслідування кримінального провадження щодо вісьмох колишніх топчиновників Автономної Республіки Крим завершено, поінформувала пресслужба Офісу генпрокурора.

Розслідування вели за фактами вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду і створення злочинної організації.

Імен фігурантів не називають, у релізі вказано лише їхні посади. З огляду на них, а також за інформацією ZN.UA, це:

  • так званий глава окупованого Криму Сергій Аксьонов;
  • голова підконтрольного Кремлю "парламенту" Криму Володимир Константинов;
  • колишня "прокурорка" окупованого РФ Криму Наталія Поклонська;
  • ексмер Севастополя Юрій Дойніков;
  • "міністр внутрішніх справ" Криму Сергій Абісов;
  • глава "прикордонної служби" Криму Віктор Мельниченко;
  • "перший заступник голови ради міністрів" Криму Рустам Теміргалієв;
  • глава російської ФСБ у Криму Петро Зима.

Частина з них перебуває під санкціями в Україні.

Заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов у Twitter повідомив, що стороні захисту відкрили матеріали справи. Рада, відновивши заочне притягнення до відповідальності, розблокувала резонансні кримінальні провадження, уточнив він.

Контекст

Розслідування вели слідчі СБУ. Вони встановили, що чиновники окупаційної адміністрації РФ протягом лютого – березня 2014 року, перебуваючи на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, створили злочинну організацію з метою насильницького повалення конституційного ладу і зміни кордонів території України всупереч встановленому порядку, а також брали участь у ній і сприяли окупації півострова.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.