fbpx

Свекруха Раїси зібралася в санаторій, подруга їде і її з собою бере. Але грошей у матері чоловіка немає, нічого вона не відклала. Тоді, вперше за багато років, вона звернулася до сина, попросила гроші на відпочинок. До нього якраз теща щодня приходила, і він відмовив своїй рідній матері через її сваху

– От щиро кажучи, мамі моїй ми з чоловіком просто так грошей ніколи не даємо, навіть думки такої немає і не було її ніколи! – розповідає 30-річна Раїса. – Вона постійно з ранку до ночі сидить з нашою донькою від і до. Приходить вже о восьмій ранку і йде в сьомій вечора, коли ми з чоловіком з роботи повертаємося. Іноді, навіть, затримуємося трохи, коли на роботі якісь негаразди, вона ні слова не говорить ніколи нам в докір – робота ж, мама все добре знає і гарно нас розуміє, ще й вечерю може приготувати, коли знає, що в мене багато справ! При цьому в будинку до нашого приходу завжди чистота та порядок, їжа завжди смачна свіжоприготовлена, прання розвішане – ніяких проблем у нас немає, ми просто відпочиваємо у себе вдома, коли повертаємося з роботи, чого багато сімейних пар не мають. Мама і не присяде за день жодного разу! Знаючи свою дочку і її важкий характер, можу сказати – це дуже непросто для неї, а тим паче у її роки.

– Ви з чоловіком мамі грошей даєте за допомогу?

– Так, домовилися ми з моєю мамою ще тоді відразу, як тільки я вийшла на роботу, що будемо компенсувати їй зарплату. Вона відразу з роботи звільнилася, щоб нам лише стала допомагати з дитиною. Ні, в грошах мама великої потреби не має, живе з татом, тато мій непогано заробляє, він не бідна людина. Але треба ж і совість мати, правда? Якби не внучка, наша донечка, моя мама б отримувала зарплату непогану для неї. А гроші ніколи зайвими не бувають у будь-якій родині, а тим паче, що жити приходиться лише на одну пенсію! А нам різниці теж особливої немає, якби не мама моя, то б няні ми ще більше грошей віддавали і то чужа людина з дитиною сидить, а чужим людям, я, чесно кажучи, не дуже довіряю, хвилювалася б постійно.

Раїса вийшла на роботу з декрету, коли дочці було лише рік і десять місяців – і теж не заради грошей, а заради перспектив: подзвонив директор, зробив дуже цікаву пропозицію, пропонував гарну оплату.

Зважитися треба було буквально за кілька днів – і виходити на новий цікавий проект. Або не виходити, сидіти в декреті ще рік, а потім на цій роботі ніякої кар’єри вже не чекати. Раїса ще тоді відразу добре порадилася зі своїм чоловіком, з мамою і зважилася спробувати почати нове життя, адже ще зовсім молода і хочеться якоїсь перспективи.

– Від таких пропозицій не відмовляються, адже такої хорошої роботи ти можеш більше ніколи не знайти, якщо впустиш такий шанс! – підтримала її рідна мама. – А тим, хто відмовився, другий раз не пропонують і відношення до них вже зовсім інше після відмови, не таке, як раніше було, адже начальство не любить, коли йому відмовляють! Все одно тобі через рік виходити з декрету, давай зараз, яка різниця. Через рік буде точно так само непросто, в будь-якому випадку, адже сім’я і дитина мала це велика відповідальність і турбота для жінки. Так зараз хоч є, заради чого долати труднощі. Давай спробуємо! Я допоможу вам у цей непростий час чим зможу.

В результаті Рая вийшла на роботу, а її мама стала сидіти з її дитиною, і робить це вже два роки поспіль дуже добре, хоча в її роки це не дуже добре.

Дочка у Раїси активна і рухлива, але мама справляється з нею досить таки непогано. Бабуся і внучка відмінно ладнають між собою. Мама водить дитину гуляти в парк, возить в басейн, читає книжки, займається розвитком – словом, не просто відбуває час, а займається з дитиною сумлінно.

При цьому ще й по дому встигає своїй дочці допомагати.

– Моя мама взагалі скарб! – з захватом говорить Раїса про свою рідну людину. – Як би ми без неї впоралися самі – навіть не уявляю!

Мама весь тиждень проводить в сім’ї доньки, в курсі всіх проблем і справ, допомагає у всьому, тоді як свекруха живе своїм життям. Онучку бачить по великих святах, не частіше разу на пару місяців. При цьому свекруха теж на пенсії, але займається лише собою та своїми справами. Ходить на якісь гуртки для пенсіонерок при центрі соцслужби, записалася в басейн, гуляє з подругою по парку щордня годинами, якщо гарна погода. Влітку їде на свою дачу і проводить весь час там з сусідками.

– Цілком могла б мою маму хоча б трішки розвантажити, підмінити її, коли має змогу, взяти на себе внучку хоч іноді! – зітхає Раїса. – Але це їй в голову навіть не приходить. Не хоче вона такої зайвої турботи на себе брати.

А недавно свекрусі знадобилися немаленькі гроші, і вона довго думати не стала.

У минулому році подруга її їздила в дуже хороший санаторій біля моря, і повернулася в повному захваті, дуже задоволена була після перебування там.

Відпочила, оздоровилася. В цьому році знову зібралася їхати туди, і кличе з собою свекруху Раїси. Та так захотіла теж трохи оздоровитися, та й з подругою з’їздити удвох було б добре.

Одна серйозна проблема лише вилізла – грошей на таку поїздку у свекрухи немає, не відклала, адже не очікувала, що подруга захоче її взяти з собою на відпочинок. І тоді вона відразу звернулася до свого сина, і мала на нього велику надію.

– Ні, ти уявляєш таке? – обурюється Раїса. – Моя мама нам допомагає кожен день, при цьому грошей просто так, тому що їй чогось там хочеться на якісь свої забаганки, а не вистачає, ми їй не даємо! А чому свекрусі повинні щось давати, а тим паче на відпочинок, ще й таку велику суму, бо це гроші немаленькі? Я сказала – хоче грошей, нехай відпрацьовує так, як годиться! Так, а що? Візьме внучку до себе на місяць, а мама моя хоч трохи відпочине від дитини і нашого господарства. Нехай приходить до нас кожен день до восьмої ранку, краще навіть раніше хвилин на десять, готує сніданок внучці, веде її гуляти, потім басейн відвідають, потім обід. На вечір вечерю приготує. Мені не треба, я не їм після шести – своєму синові і внучці!

– І ти реально так сказала матері свого чоловіка? І що вона?

– Образилася на мене відразу, сприйняла це, як докір якийсь! Наче я їй запропонувала щось надто важке. Не треба мені ваших грошей, тоді, каже. Ну, не треба так не треба, питання знято з порядку денного, я ж не побіжу за нею з грішми. Чоловік, звичайно, засмучений цим конфліктом, каже, даремно ти так, тепер з мамою його у них справжнє непорозуміння виходить. А я вважаю, що правильно все! Хоче грошей його мама – нехай відпрацьовує по повній, як і моя.

А може, Раїса права, хоче мати заробити – нехай бере на себе трішки турботи за онучкою? Це хороший вихід? І теща відпочине, і свекруха отримає бажане, і дитина з бабусею поспілкується?

Але свекруха вважає, що невістка повела себе недобре, адже вона вже не молода людина, щоб сидіти з малим дитям, і вперше звернулася до сина за допомогою, а до неї так недобре віднеслися найрідніші люди.

Передрук без гіперпосилання на Ukrainians.Today суворо заборонений!

Фото ілюстративне – profpressa.

You cannot copy content of this page