Журналіст Дмитро Гордон в ефірі програми “Велика п’ятниця” на телеканалі “Україна 24” заявив, що Україна має право прославляти своїх героїв на футболках національної збірної з футболу.

Коментуючи невдоволення Росії через форму українських футболістів, журналіст наголосив:

“Починають прив’язуватися до того, що “Слава Україні – Героям слава!”, що це “нацики”. Але це чудові слова – ми славимо свою країну і славимо її героїв. А героїв у нас багато. Тому нехай не лізуть зі своїм статутом у чужий монастир. Ми хочемо так писати на футболках – і ми будемо писати так. Ми хочемо свою карту публікувати повністю – і ми будемо її публікувати. Не подобається – не їжте. Ми не втручаємося в російську і будь-яку іншу форму. Публікуйте хоч портрет Путіна або дупу Соловйова на своїх футболках – нам від цього ані холодно, ані спекотно. Але коли ми пишемо – відваліть”.

Гордон зазначив, що був готовий попросити збірну навіть під загрозою технічної поразки виходити в футболках з написом “Героям слава!”.

“Зарахували б технічну поразку – це була б технічна поразка. Але це була б грандіозна перемога України не тільки у футболі, а перемога нашої країни над російською агресією, над Путіним, Кремлем і всіма тими, хто за газпромівські бабки рухається у фарватері їхньої агресивної політики”, – сказав він.

В свою чергу, переговори Української асоціації футболу (УАФ) з Союзом європейських футбольних асоціацій (УЄФА) щодо нового дизайну форми національної збірної України завершилися, сторони досягли компромісу, повідомив президент УАФ Андрій Павелко.

“Ми довели, що “Слава Україні!”, “Героям слава!”, Великий герб збірної на карті України – офіційні футбольні символи нашої країни. В УЄФА погодились взяти до відома сьогоднішнє рішення виконкому УАФ і попросили час на додаткове вивчення цього питання після закінчення Євро-2020″, – написав Павелко на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що під час переговорів представники УЄФА неодноразово підтверджували, що погодили гасло “Героям слава!” на футболках українських гравців ще в грудні минулого року, проте з урахуванням нового рішення вимагали прибрати цей напис.

Крім того, він повідомив, що УАФ працює над виготовленням нової атрибутики до затверджених сьогодні футбольних символів України, яка буде використовуватися представниками УАФ і національними збірними на заходах за їх участі.

Зокрема, на всіх заходах Євро-2020 делегація України матиме значки з великою емблемою національних збірних і гаслами “Слава Україні!”, “Героям слава!”

“Я вкотре дякую українцям за підтримку, за кожен ваш допис, коментар, думку і чітку позицію та вітаю всіх наших вболівальників з першими, але такими дорогими нам перемогами! Бажаю всім охочим якнайшвидше придбати нову форму збірної, з картою України та гаслами “Слава Україні!”, “Героям слава!”, яка продаватиметься по всьому світу, щоб передати через неї енергетику підтримки команді Андрія”, – наголосив Павелко.

Павелко наголосив, що доводилося озвучити рішучу позицію, аж до бойкоту Євро-2020, проте сторонам вдалося досягти “переможного компромісу”.

“На період проведення матчів турніру до раніше затвердженого дизайну форми, на внутрішній стороні футболок, буде додано ще один елемент. Це затверджена вранці Виконкомом УАФ велика емблема національних збірних з мапою України, Тризубом та ще одним написом “Слава Україні”. Гасло “Героям Слава!” буде розміщено за мапою, у центрі обрисів кордонів єдиної України, і вірю, що воно стане справжнім оберегом для наших хлопців. Такий унікальний дизайн форми матимуть виключно наші гравці на Євро-2020″, – розповів президент УАФ.