Угода по Nord Stream 2 створила нові політичні, військові та енергетичні загрози для України – Київ і Варшава

Угода по Nord Stream 2 створила нові політичні, військові та енергетичні загрози для України – Київ і Варшава

Також ця угода дає РФ можливість посилити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС

Угода по Nord Stream 2 створила нові політичні, військові та енергетичні загрози для України – Київ і Варшава
фото: МЗС України

Рішення відмовитися від спроб зупинити запуск газопроводу «Північний потік – 2», про який домовилися США і Німеччина, «створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України і Центральної Європи». Про це йдеться в спільній заявіглав МЗС України і Польщі Дмитра Кулеби і Збігнєва Рау.

«Водночас, воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС», – вказано в заяві.

В документі наголошується, що всяка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки «Північного потоку – 2». 

«На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює «Північний потік – 2.  Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія», – йдеться в спільній заяві Кулеби та Рау.

Українська та польська сторони заявили, що працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску «Північного потоку – 2», допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, підтримки країн в їхніх прагненнях стати членами західних демократичних інституцій, мінімізації загроз миру та енергетичній безпеці.

Нагадаємо: США і Німеччина уклали угоду щодо «Північного потоку – 2».

Республіканці засудили цю угоду. Сенатор Тед Круз назвав її «повною і абсолютною капітуляцією президента Байдена перед Путіним», колишній держсекретар Майк Помпео – «реальною загрозою національній безпеці».

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло