Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Україна передасть Литві колючий дріт для захисту від потоку мігрантів з Білорусі

Кабінет міністрів України вирішив передати Литві колючий дріт для будівництва стіни на кордоні з Білоруссю — вона потрібна для стримування напливу нелегальних мігрантів, що прибувають з білоруського боку.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 28 липня.

Кабінет міністрів підтримав проєкт указу президента Володимира Зеленського. З проханням про гуманітарну допомогу виступила сама постраждала країна — Литва.

Тепер указ має остаточно підписати глава держави. Скільки саме колючого дроту планують надати Литві, на засіданні уряду не повідомили.

Україна стала не єдиною, хто вирішив допомогти Литві у боротьбі з міграційною кризою. Зокрема, раніше у Європейському Союзі заявили, що спрямують до цієї країни вертольоти для контролю кордону з Білоруссю.

Крім того, 24 липня Естонія оголосила про передачу Вільнюсу 100 кілометрів колючого дроту. Таллінн також повідомив, що відправить у Литву три екіпажі безпілотних літаків  «для поліпшення ситуаційної обізнаності на кордоні».

Що відбувається на кордоні Білорусі та Литви?

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко ще наприкінці травня 2021 року у відповідь на санкції ЄС заявив, що перестане стримувати рух мігрантів через свою країну до Литви. Але ситуація загострилася з початку липня — після проведення  «антитерористичної операції».

Тоді Лукашенко  заявив, що з боку Литви нібито запустили безпілотник із каністрою з вибухівкою, яку вдалося знешкодити. Він додав, що  «вони перетнули межі»  і  «ми не можемо їм пробачити».

2 липня уряд Литви  оголосив  про запровадження режиму надзвичайної ситуації через різке зростання кількості нелегальних мігрантів, які потрапляють на литовську територію з боку Білорусі. Пізніше литовська влада також  оголосила  про будівництво стіни на кордоні з Білоруссю.

А 21 липня президент Литви Гітанас Науседа  підписав поправки  до законодавства, які обмежують у правах мігрантів. Зокрема, вони позбавляють нелегальних мігрантів права оскаржити рішення судів першої інстанції, а також скорочують термін розгляду їхніх заяв про надання притулку. Також нелегальних мігрантів обмежать у правах на час дії надзвичайного стану через ситуацію з міграцією.

Також Литва вирішила спорудити на кордоні з Білоруссю 550-кілометрову огорожу з колючого дроту. Як повідомляє «Радіо Свобода», ця ініціатива обійдеться Вільнюсу у понад 50 мільйонів євро.

Загалом протягом останнього місяця до Литви прибули 2 453 людини — це майже у 33 рази більше, ніж минулого року, і в 66 разів більше, ніж у 2019 році. Лише за ніч проти 28 липня у Литву намагався потрапити 171 нелегальний мігрант. Здебільшого мігранти є громадянами країн Близького Сходу, найчастіше — Іраку.