Влада Білорусі судитиме Колесникову в закритому режимі

Влада Білорусі судитиме Колесникову в закритому режимі

Укрінформ
Кримінальна справа членів президії Координаційної ради білоруської опозиції Марії Колесникової і Максима Знака розглядатиметься Мінським обласним судом у закритому режимі. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Naviny.by.

За інформацією пресслужби штабу опозиціонера Віктора Бабарико, сам суд розпочнеться 4 серпня в приміщенні суду Мінського району.

Член президії Координаційної ради з врегулювання політичної кризи в Білорусі (КР) Марія Колесникова була затримана 7 вересня 2020 року в центрі Мінська. Наступного дня стало відомо, що її і двох представників КР Антона Роднєнкова й Івана Кравцова насильно відвезли в Україну. Однак Колесникову вислати з Білорусі не вдалося - на кордоні вона порвала свій паспорт.

Читайте також: Світлана Тихановська, лідерка білоруської опозиції

На думку юриста, колишнього адвоката Знака Дмитра Лаєвського, закритий режим розгляду справи «закриває в даному разі не тільки зміст обвинувачення, а й факт відсутності доказів провини, так само як і факт відсутності злочину». Про це він заявив у коментарі БелаПАН.

Член президії КР кандидат юридичних наук адвокат Максим Знак був затриманий 9 вересня 2020 року.

Обох обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, вчинені з використанням ЗМІ та мережі інтернет (ч. 3 ст. 361); змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом (ч. 1 ст. 357); створення екстремістського формування і керівництво ним (ч. 1 ст. 361-1). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Читайте також: Представницю Тихановської відправили у СІЗО й оголосили підозру

За інформацією Генеральної прокуратури, згідно з матеріалами справи обвинувачені спільно з іншими особами «не пізніше 16 липня 2020 року вступили в таємну змову з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом».

Правозахисники визнали Колесникову і Знака політв'язнями.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-