П’ятниця, 29 Березня, 2024

desktop v4.2.1

Root NationНовиниНовини ITУ поясі астероїдів між Марсом і Юпітером виявлені дивні об'єкти

У поясі астероїдів між Марсом і Юпітером виявлені дивні об’єкти

-

У поясі астероїдів між Марсом і Юпітером виявлені два астероїди: 203 Помпея і 269 Юстиція – з червонішим спектром, ніж будь-який інший об’єкт в цій області. Вони більше нагадують транснептунові об’єкти.

Відкриття вчених може зробити свого роду фурор в астрономії: бо дозволить довести, що значну частину Головного пояса становлять не «рідні тіла», а «мігранти», які прилетіли в пояс з околиць Сонячної системи. Можливо, робота астрономів спростує популярну серед вчених гіпотезу, що Пояс астероїдів почав формуватися безпосередньо поблизу Юпітера, і підтвердить іншу гіпотезу, що в молодій Сонячній системі панував справжній хаос, завдяки якому астероїди і планети-гіганти виявилися на тих місцях, де вони знаходяться сьогодні.

Зараз в околицях Землі і інших планет зовнішньої і внутрішньої областей Сонячної системи відносно спокійно: серйозних космічних зіткнень не відбувається. Але 4 млрд років тому, припускають вчені, тут панував справжній хаос: орбіти Юпітера та інших гігантів зміщувалися, і гравітаційні поля цих планет вносили серйозні обурення в орбіти планет. Космічні камені і брили льоду стикалися один з одним і відкидалися на величезні відстані. Астрономи припускають думку, що з плином часу деякі з цих «розкиданих в просторі каменів» скупчилися між орбітами Марса і Юпітера. Ця область відома під назвою Головний пояс астероїдів.

203 Pompeja and 269 Justitia

Вважається, що велика частина матеріалу Поясу – це схожі один на одного шматки породи, які не змогли сформувати планети. Однак в цій області є два тіла, які ставлять під сумніви гіпотезу «формування астероїдів Поясу поблизу Юпітера». Йдеться про великі об’єкти 203 Помпея і 269 Юстиція, відкриті в 1879 і в 1887 роках, відповідно.

Діаметр Помпеї десь 116 км, а Юстиції – близько 50 км. Такі розміри, швидше за все, вказують на те, що перший об’єкт – незаймана структура, тобто він не піддавався ніякій ударній дії після формування, а другий, навпаки – може бути уламком більшого астероїда. Обидва тіла рухаються стабільною круговою орбітою, а значить, «космічні камінці» повинні були давно влаштуватися в цій області.

Теж цікаво:

В останній понеділок липня японська і американська група астрономів опублікувала дослідження, в якому розповіла про особливості 203 Помпеї і 269 Юстиції, що виділяють їх на тлі інших астероїдів Головного поясу. Вчені повідомили, що видимий спектр цих двох тіл має яскраво виражений червоний колір, який характерніший для об’єктів, розташованих за орбітою Нептуна (в поясі Койпера), а не для астероїдів Головного поясу.

«Тіла внутрішньої області Сонячної системи, Головного поясу, відображають більше сонячного світла на довжинах хвиль, які відповідають синьому кольору, тому що їх поверхня практично позбавлена ​​органіки: вуглецю і метану. Об’єкти зовнішньої області нашої системи, де знаходиться пояс Койпера, відображають більше сонячного світла на довжинах хвиль, які відповідають червоному кольору, тому що на їх поверхні є багато органіки, можливо, будівельних цеглинок життя, – пояснює астроном і співавтор дослідження Майкл Марссет з Массачусетського технологічного інституту. – Помпея і Юстиція, кажучи простою мовою, дуже червоні, червоніші, ніж всі інші відомі нам астероїди в Головному поясі. Тому ми припускаємо, що ці два тіла повинні були утворитися «на задвірках» Сонячної системи, а не поблизу Юпітера».

Модель Ніцци

Якщо дані вчених, які зробили відкриття, підтвердяться, гіпотеза про міграцію астероїдів і планет в ранній Сонячній системі виявиться вірною. Зокрема, широке визнання отримає так звана Модель Ніцци – сценарій динамічного розвитку Сонячної системи, згідно з яким, перш ніж Сатурн, Уран і Нептун виявилися там, де вони знаходяться зараз, планетам-гігантам довелося відійти від Сонця, а Юпітеру, навпаки, переміститися ближче до зірки.

Модель передбачає, що таке переміщення гігантів викликало обурення на орбітах об’єктів, що залишилися після утворення планет, в результаті ці тіла мігрували у внутрішню область Сонячної системи (Головний пояс) і зовнішню (пояс Койпера) і з часом набули стабільних орбіт. Сьогодні об’єкти поясу Койпера ми називаємо транснептуновими тілами.

астероїд Аррокот
Подвійний транснептуновий астероїд Аррокот в поданні художника.

Багато вчених довгий час припускали, що в Головному поясі можуть знаходитися тіла, що мігрували з пояса Койпера, проте у вчених не було доказів, щоб підтвердити або спростувати цю думку. Нещодавнє дослідження американських і японських астрономів може нарешті підтвердити, що така міграція була можлива в далекому минулому.

Проблема червоного кольору

Планетолог Хел Левісон з Південно-західного дослідницького інституту в Боулдері, штат Колорадо, пояснює: «У міру наближення до Сонця, об’єкти повинні ставати менш червоними. Навіть захоплені гравітаційним полем Юпітера астероїди, які, як нам здається, можуть виявитися транснептуновими тілами, не такі червоні, як Помпея і Юстиція. Чому ці два останніх астероїди мають такий яскраво виражений колір, для нас загадка». Поставити крапку в питанні про походження Помпеї і Юстиції, а також пояснити, чому астероїди залишаються червоними навіть після того, як вони мігрували ближче до Сонця, допомогла б спеціальна космічна місія, яка б відвідала ці два об’єкти. Але поки жодне космічне агентство таку місію не планує.

Читайте також:

Джерелоphys
Підписатися
Сповістити про
guest

0 Comments
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті
Підписатися на оновлення

Останні коментарі

Популярне зараз
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x