На місці масових розстрілів НКВС біля Одеського аеропорту почали розкопки

На місці масових розстрілів НКВС біля Одеського аеропорту почали розкопки

Фото
Укрінформ
На місці колишнього спецоб'єкта НКВС, де у 1937-1941 роках масово розстрілювали вночі й таємно заховували тисячі громадян, розпочато роботи з пошуку могил жертв масових політичних репресій і визначення меж розташування розстрільних ям.

Про це повідомив відомий одеський історик-дослідник Олександр Бабич на своїй сторінці в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Щодо робіт на 6-му кілометрі (Овідіопольського шосе - ред). Сьогодні попрацювали на місці. Техніка знімає верхній шар будівельного сміття. Можна побачити, що він виріс до 1 метра, у порівнянні з актом румунів 1943 року. Ківш працює під наглядом пошукачів», - зазначив Бабич.

За його словами, всі знахідки нумеруються, протоколюються і складуються. Шурфи робляться із кроком у 2,5 метра. Потім відпрацьовуються лопатою і щупом до материка.

Як уточнив історик, «перша яма з останками виявлена ​​в північно-західному куті. Череп, кістки, взуття. Останки залягають на глибині 1 м 60 см. Взуття (калоші) 1937 року. Монети 1935 і 1937 років».

Бабич сподівається, що цього року вдасться встановити межі розташування розстрільних ям.

Як повідомляв Укрінформ, група волонтерів за підтримки Одеської мерії почала підготовку до розкопок на колишньому спецоб'єкті НКВС біля Одеського аеропорту, де у 1938-41 роках відбувалися масові розстріли і таємні поховання тисяч громадян.

Представники Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті вимагають від волонтерів надати методологію робіт, схвалену відповідними фахівцями.

Читайте також: Одеський історик знайшов нові документи про масові розстріли НКВС

Нагадаємо, що група одеських істориків-дослідників вирішила створити карту "Місця скорботи Одеси", позначивши на ній всі місця масових страт, а також військові та цивільні групові могили в межах міста. Затверджено і план робіт з пошуку могил жертв масових політичних репресій, проведення дослідницьких робіт та увічнення пам'яті репресованих. Спрямовані відповідні документи до Міністерства культури України та інформаційної політики на отримання дозволу на проведення пошукових робіт у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги Одеси.

Згідно з архівними даними, впродовж 1938-1941 років "трійками" НКВС були винесені вироки про розстріли 8 тис. 633 осіб.

Фото: Олександр Бабич / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-