Поділитись:

На соборі в центрі Луцька зняли хрест: що відбувається (фото, відео)

Четвер, 05 серпня 2021, 19:30
На соборі в центрі Луцька зняли хрест: що відбувається (фото, відео)

На куполі Свято-Троїцького кафедрального собору в центрі Луцька демонтували металевий хрест.

Будівельники працювали на даху споруди у обідню пору четверга, 5 серпня. 

Великий позолочений хрест, яким був увінчаний один із куполів культової споруди, зняли. У пресслужбі Волинської єпархії ПЦУ журналістам ІА "Конкурент" повідомили, що у соборі тривають планові ремонтні роботи. Кажуть, про заміну хреста не йдеться. 

На соборі в центрі Луцька зняли хрест: що відбувається (фото, відео)

Самі робітники повідомляють, що замінюють кріплення на даху купола, бо деревина, з якої воно зроблене, ще 90-річної давності, і невідомо, скільки ще її можна експлуатувати. 

"Той самий хрест, який є, поставимо назад. Тому кріпленню орієнтовно 100 років, а може, і більше. Хрест був якийсь старий ще, але це кріплення робили пізніше. Собору 250 років. Його католики по-одному зробили, а потім московський патріархат по-іншому зробив, коли його викупили. Орієнтовно 100 років тому сходи добудовувалися. Десь тоді вони переробляли і той купол. У католиків він був іншої форми. Відповідно, ця деревина тієї давності сторічної, бо ще там цвяхи ковані квадратні", – каже будівельник. 

До слова, площу Героїв Майдану, що на проспекті Соборності перед РАЦСом, незабаром також реконструюють.

На платформі Prozorro департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради оголосив тендерні торги. Пропозиції від учасників прийматимуть до 26 липня, а аукціон розпочнеться 27 липня. Реконструкція передбачає розбирання старого покриття, влаштування бортових каменів, покриття з фігурних елементів мощення, бетонних тротуарних плит, прокладання труб каналізації, улаштування каналізаційних колодязів, проведення зовнішнього освітлення, садіння дерев і кущів та встановлення антипаркувальних стовпчиків.

Вартість робіт становить понад 23 мільйони гривень. Завершити реконструкцію планують до 31 грудня 2021 року.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів