Політика

Лукашенко наказав силовикам повністю закрити державний кордон

Лукашенко наказав силовикам повністю закрити державний кордон

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив прикордонникам закрити “кожен метр кордону” та не пропускати нікого на територію країни.

Про це Лукашенко заявив під час наради з силовиками, як повідомляють білоруські ЗМІ.

“З нинішнього дня, жодна нога на територію Білорусі з суміжної сторони, чи то з півдня, чи з заходу, ступити не повинна. Закрийте кожен метр кордону.”, – наказав Лукашенко.

Невизнаний очільник Білорусі вважає, що сусідні країни можуть почати “реалізовувати тактику видворення людей, яких вони туди покликали”, йдеться про нелегальних мігрантів. За його словами, останні події на західних кордонах Білорусі, перш за все з Литвою і навіть Польщею, “щонайменше насторожують”.

На думку Лукашенка, нелегальних мігрантів нібито будуть концентрувати в офіційних пунктах пропуску і

“під загрозою зброї видавлювати на територію Білорусі”. Якщо це станеться, на думку самопроголошеного президента, може початися конфлікт.

“Тому нехай думають. Ми їх попередили, а вони нехай думають”, – заявив Лукашенко.

Самопроголошений президент Республіки також зазначив, що так білоруський народ буде “відчувати себе в безпеці”: “Люди повинні знати, що є мужики, які можуть їх захистити”, – резюмував він.

Між тим, з Литви депортували першого нелегального мігранта з Білорусі. Як з’ясувалося, це громадянин Камеруну. Надалі Литва продовжить ухвалювати рішення про депортацію інших нелегалів.

Раніше в Литві зафіксували рекордну кількість нелегалів з Білорусі. Білорусько-литовський кордон з початку року незаконно перетнули вп’ятеро більше людей, ніж за весь 2020 рік.

Щодо самих громадян Білорусі, легкоатлетка Христина Тимановська, яку намагалися силою вивезти з Токіо у Білорусь під час Олімпіади, подала документи на надання політичного притулку в Польщі.

Пізніше, про рішення не повертатися до Білорусі заявила і білоруська спортсменка Яна Максимова, яка виступає у багатоборстві. Вона оголосила, що разом зі своїм чоловіком, легкоатлетом Андрієм Кравченком вирішила не повертатися до країни. Наразі спортсмени знаходяться в Німеччині.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.