Харків знову став першим в інноваціях, чи Як спрощує життя QR-код (відео)

05.08.2021 21:00   -
Новости Харькова: інновації в Прозорому офісі

Харків’янка Юлія завітала до прозорого офісу управління соцзахисту населення у Київському районі, щоб оформити необхідні довідки для санаторно-курортного лікування. Дівчина нещодавно отримала Айди картку і всі свої документи прив’язала до мобільного додатку Дія. Говорить, переймалась, що доведеться збирати паперові копії і гаяти час. Натомість, була приємно здивована, коли інспектор запропонувала їй користуватися кьюар кодом і надати таким чином всі документи прямо зараз, і прийти вже за відповіддю у назначений день. Об этом сообщают «Харьковские известия». Подробнее смотрите в сюжете.

“Це швидко, без купи паперів і дуже швидко. Раніше я отримувала за допомогою паперового паспорту, тепер багато послуг можу отримати, і цю також, за допомогою лише телефону і все”, – говоре Юлія Каращук, харків’янка.

Послуга є новою для управління соціального захисту населення. Для цього потрібно лише відсканувати код та підтвердити передачу даних – і це важливий пункт, який унеможливлює проведення процедури без власника документів. Оформлення пільг, призначення субсидій, допомоги по догляду за дитиною – всього близько 70 послуг, що надає установа, потребують пред’явлення великої кількості довідок та документів. Тепер купу паперів може замінити одна електронна папка у мобільному додатку ДІЯ, пояснює спеціаліст.

“Людина може прийти і по пред’явленні цих електронних документів, у наших спеціалістів є кюар коди, де вони можуть скористатися цими додатками для отримання послуг, з якими вони звертаються”, зазначила Лариса Болгова, директор Департаменту соцполітики Харківської міськради.

Як відбувається процедура. По-перше, скористатися цією послугою можуть лише ті, в яких є ІД паспорт. Тож, якщо вам потрібно надати необхідні документи, завітавши до управління соцзахисту населення, ви скануєте кюар код, у вашому телефоні відкривається віконце – поділитися документом. Ви натискаєте поділитися. І все! Документи відправлені за потрібною адресою

До речі, на сьогоднішній день ця послуга надає можливість отримувати копії з чотирьох електронних документів – паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини та довідка внутрішньо переміщеної особи. Швидко, зручно, безкоштовно, безпечно – такі переваги передачі документів через додаток Дія, говорять спеціалісти. Щодо захисту інформації та особистих даних, особливо це актуально при втраті чи викраденні телефону, фахівець говорить:

Застосування кюар коду – послуга загалом не нова, говорить спеціаліст, але інноваційна для установ соціального формату. Харків завжди був платформою для реалізації пілотних програм, тож поступово діджилітизація розповсюджується на всі міські установи.