Світ

У Білорусі будують ймовірний табір для політичних в’язнів – ЗМІ

У Білорусі будують ймовірний табір для політичних в’язнів – ЗМІ

Фото: Рixabay

Під Мінськом поблизу селища Новоколосово будують ймовірний табір для політичних в’язнів.

За інформацією  CNN він розташовується в годині  їзди від столиці Білорусі на місці колишнього радянського ракетного сховища, яке займає площу понад 80 га. По периметру об’єкта три рівні паркану під напругою, нові відеокамери, військова охорона та табличка “В’їзд заборонено”. Також на його території знаходяться відремонтовані бараки, а на вікнах – грати та світловідбиваюче скло.

CNN опублікував також супутникове фото об’єкту під Новоколосово, зняте 17 липня, та відео активістів.

Уряд Білорусі не відповів на запит про коментар CNN щодо даної інформації.

Також зазначається, що телеканал не зміг отримати доступ до того, як виглядає заклад всередині, тому немає жодних ознак, що в таборі перебувають ув’язнені.

Представник західної розвідки заявив що використання цього об’єкту як табору для в’язнів “можливе”, хоча у них немає прямих доказів цього.

Військова охорона об`єкту забороняє місцевим жителям селища наближатися до його території. Двоє очевидців повідомили, що бачили там військові патрулі.

Білоруські опозиційні активісти протягом деякого часу висловлювали побоювання, що авторитарний режим може використати такого роду табори для утримання політв’язнів, якщо звичайні в’язниці повністю заповняться.

У матеріалі йдеться також про те, що зростає занепокоєння щодо чергової хвилі репресій та арештів у відповідь на демонстрації, присвячені річниці президентських виборів 9 серпня, що викликали минулорічний протестний рух по всій країні. Подальші заворушення можуть статися навколо конституційного референдуму, запланованого на кінець цього року або на початку 2022 року.

Нагадаємо, 23 травня у Мінську затримали засновника опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака Афіни – Вільнюс, що здійснив екстрену посадку через повідомлення про вибуховий пристрій на борту.

Як відомо, інформація про мінування пасажирського рейсу Ryanair, який здійснив примусову посадку у Мінську, надійшла електронним листом. Про це йдеться у фрагменті переговорів білоруського авіадиспетчера і пілота літака Ryanair.

Повідомлялось, що Литва закликала своїх громадян залишити територію Білорусі та з 25 травня закрила свій повітряний простір.

Своєю чергою,  Україна закрила повітряний простір для Білорусі 29 травня.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.