CNN: Під Мінськом будують табір для політвʼязнів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Поблизу селища Новоколосово під Мінськом будують імовірний табір для політичних в’язнів.

Про це пише CNN.

Він розташований приблизно за годину їзди від столиці Білорусі, на місці колишнього радянського ракетного сховища, що займає площу понад 80 га. По периметру об’єкта встановлено трирівневий паркан під напругою та нові відеокамери, є військова охорона і табличка «В’їзд заборонено». Також на його території стоять відремонтовані бараки, а на вікнах — ґрати та світловідбиваюче скло.

Телеканал не зміг отримати доступ до даних про те, як виглядає заклад усередині, тому немає жодних ознак, що в таборі перебувають ув’язнені. При цьому представник західної розвідки заявив CNN, що використання цього об’єкту як табору для вʼязнів «можливе», хоча у них немає прямих доказів цього.

Опозиційні активісти в Білорусі занепокоєні можливою новою хвилею репресій та арештів у відповідь на демонстрації, присвячені річниці президентських виборів 9 серпня, які торік викликали протестний рух по всій країні. Подальші заворушення можуть статися через конституційний референдум, запланований на кінець цього року або на початок 2022-го.

  • З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестували проти переобрання президентом Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті та отримали покарання за рішенням суду. Понад 400 людей вже засуджені. 290 осіб у Білорусі визнані політичними вʼязнями.