Директор НАБУ: Про те, що Чаус у Феофанії ми дізналися із листа СБУ

Директор НАБУ: Про те, що Чаус у Феофанії ми дізналися із листа СБУ

Укрінформ
Про те, що екссуддя Микола Чаус у Феофанії детективи Національного антикорупційного бюро дізналися із листа Служби безпеки України.

Про це директор НАБУ Артем Ситник сказав в інтерв'ю Радіо НВ, повідомляє Укрінформ.

НАБУ цього тижня від Служби безпеки України отримали три листи, які стосувалися екссудді Чауса. У такий спосіб детективи НАБУ, які розслідують корупційну справу Чауса, дізналися, що підозрюваний знаходиться в лікарні Феофанія.

«У понеділок ми дістали з скриньки для кореспонденції лист слідчого Служби безпеки України про те, що пан Чаус є потерпілим у їхньому провадженні і щодо нього застосовуються заходи забезпечення (безпеки)». Ми вивчили цей лист і, відповідно, статус потерпілого по будь-якій справі у будь-якому правоохоронному органі жодним чином не скасовує наявність заочного арешту і міжнародного розшуку. І тому, чесно кажучи, дивний такий був лист. На що він повинен був вплинути, на думку слідчого, мені не зрозуміло, як і детективам, які розслідують справу", - зазначив очільник НАБУ.

Він уточнив, що цей лист кинули до скриньки у п’ятницю, 30 липня, але дістали його лише у понеділок, 2 серпня. А вже 3 серпня від слідчого управління СБУ до НАБУ надійшло ще 2 аналогічні листи, але вже з новою інформацією.

«Знову було сказано, що він потерпілий і знову було сказано, що заходи безпеки застосовуються щодо цієї особи, і що він знаходиться в Феофанії. Тому, ми виїхали туди. Детективи склали в Феофанії протокол, лікарі його (Чауса — ред. ) виписали, тобто вважали, що його стан дозволяє перебувати в місцях затримання чи тримання під вартою, його стан дозволяє проводити процесуальні, слідчі дії», - зазначив Ситник.

Ситник додав, що "про те, що він у Феофанії ми дізналися із листа Служби безпеки України, але в листі не йшлося, чому саме цей заклад, ми це не досліджували, тому що нам набагато важливіше провести ті слідчі і процесуальні дії, які потрібно провести по цій справі".

Тепер СБУ і НАБУ, за словами Ситника, не перешкоджають один одному виконувати свої службові обов’язки, але попередню поведінку опонентів у гонитві за Чаусом назвав незаконною.

«Тут уже мабуть раціональне зерно взяло верх і настало усвідомлення, що не можна так продовжувати. Ми декілька разів публічно зверталися. Наскільки це очевидна ситуація для будь-якого юриста, що це незаконні дії», - прокоментував дії СБУ Ситник.

Читайте також: ВАКС відправив Чауса під цілодобовий домашній арешт

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі 150 тисяч доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України та переховувався у Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення Чауса у селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той перебуває під захистом СБУ та отримує медичну допомогу. Він заявив, що його підзахисний Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабара, і потерпілого у справі щодо викрадення, яку розслідує СБУ.

3 серпня Національне антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання з обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також 3 серпня у НАБУ поінформували, що детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса у столичній лікарні «Феофанія».

Раніше у Вищому антикорсуді повідомили, що 1 серпня до суду від НАБУ надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу екссудді Дніпровського райсуду Києва. Того ж дня ВАКС розпочав розгляд клопотання, проте у зв’язку із відсутністю підозрюваного судове засідання було відкладено на 4 серпня 2021 року о 14:00.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-