fbpx
Сьогодні
13:53 05 Сер 2021

Екорішення: у Таїланді заборонили використовувати деякі сонцезахисні креми, щоб захистити коралові рифи

У Таїланді заборонили у національних морських парках використовувати сонцезахисні креми, що містять певні хімікати, щоб вберегти коралові рифи від відбілювання.

Про це повідомляє BBC.

Влада країни побоюється, що сонцезахисні креми шкодять коралам, які зростають повільно. Так, заборонили використовувати креми, які містять принаймні один із чотирьох інгредієнтів: оксибензон, октиноксат, 4-метилбензиліден камфори, бутилпарабен.

Фахівці кажуть, що ці інгредієнти знищують личинки коралів, перешкоджають їхньому розмноженню та спричиняють відбілювання рифів.

Заборона стосуватиметься відвідувачів національних морських парків. Як пише Bangkok Post, представники парку забиратимуть у відвідувачів заборонені креми та віддаватимуть їх на виході.

Якщо ж заборону на використання кремів хтось порушить, йому загрожує до 100 тисяч бат (приблизно 81 тисяча гривень) штрафу.

Подібні заборони на деякі сонцезахисні креми вводили на тихоокеанському острові Палау та в американському штаті Гаваї.

Чому корали такі важливі?

Корали — це симбіоз двох організмів: безколірних поліпів і водоростей, які забезпечують їм забарвлення і захищають від руйнівної дії сонячного світла, поглинаючи його.

Під дією високої температури водорість зникає. Це позбавляє поліп природного захисту. Теоретично він може його відновити, але на це можуть піти десятки років.

Коралові рифи відіграють важливу роль у морських екосистемах: вони захищають узбережжя від тропічних штормів, є домом для багатьох морських організмів, а також беруть участь у відновленні балансу хімічного складу морської води.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: