Епоха динозаврів. Вченим вдалося встановити датування каменів Стоунхенджу

Дослідники змогли назвати вік каменів Стоунхенджу

Британський будівельник Роберт Філліпс брав участь у реконструкції Стоунхенджу і взяв собі на пам'ять невеликий камінь з одного зі стовпів. Пізніше Філліпс переїхав до США і взяв зразок з собою. Оскільки Стоунхендж знаходиться під захистом держави вчені сьогодні не можуть взяти зразки для аналізу, але камінь Філліпса дозволив провести необхідні дослідження і з'ясувати структуру і датування порід, з яких створювали пам'ятник.

Про це повідомляє видання Science alert.

Читайте також:

Читайте також: У Мексиці влада змусила археологів засипати стародавню знахідку: що сталось

Деякі фрагменти Стоунхенджу датуються мільярдами років

Застосувавши комп'ютерну томографію і опромінивши зразок рентгенівськими променями, геологи прийшли до парадоксального висновку. Виявилося, що стоячі камені Стоунхенджа, або сарсени, зроблені з порід, окремі відкладення яких датуються мільярдами років.

Камень из СтоунхенджаЗразки сарсена на 99,7% складаються з кварцу, а піщані відкладення, в яких формувалися камені оцінюють вченими в 66-23 мільйони років тому. Тому раніше передбачалося, що порода не може більш давньої. Проте подальші дослідження продемонстрували, що окремі зерна в каменях відносяться до мезозойської ери (252 – 60 млн років тому). І по них могли ходити динозаври. Більш того деякі піщинки утворилися 1-1,6 млрд років тому.

Більше про археологічні знахідки за останній час:

Більше оперативних новин шукайте в Telegram та Viber Новини.LIVE.