У НАБУ пояснили, як дізналися про перебування Чауса в «Феофанії»

Читать на русском
Глава НАБУ розповів, що СБУ надіслала до бюро кілька листів, де вказала місцезнаходження Чауса, завдяки чому з'явилася можливість його затримати
Артем СитникУкраїнська правда

Національне антикорупційне бюро отримало відомості про перебування колишнього судді Миколи Чауса в клініці «Феофанія» з листа, направленого Службою безпеки України.

Про це директор НАБУ Артем Ситник розповів в інтерв'ю Радіо НВ.

«У понеділок ми отримали зі скриньки для кореспонденції лист слідчого Служби безпеки України про те, що пан Чаус є постраждалим у їхньому провадженні та до нього застосовуються заходи забезпечення. Ми вивчили цей лист і, відповідно, статус потерпілого у будь-якій справі в будь-якому правоохоронному органі жодним чином не скасовує наявність заочного арешту і міжнародного розшуку. І тому, чесно кажучи, дивний такий був лист. На що воно повинно було вплинути, на думку слідчого, мені не зрозуміло, як і детективам, які розслідують справу» - сказав він.

Ситник додав, що лист, судячи з дат, було кинуто в ящик ще 30 липня, але в НАБУ отримали його тільки 2 серпня. 3 серпня НАБУ отримало від СБУ ще два листи з новою інформацією щодо Чауса.

Знайшовся і знову зник. Історія колишнього судді ЧаусаКолишнього суддю районного суду столиці знайшли у Вінницькій області, куди за ним приїхала українська спецслужба.

«Знову було сказано, що він потерпілий і знову було сказано, що заходи безпеки застосовуються щодо цієї особи, і він знаходиться у Феофанії. Тому, ми виїхали туди. Детективи склали у Феофанії протокол, лікарі його виписали, тобто вважали, що його стан дозволяє перебувати в місцях затримання або утримання під вартою, його стан дозволяє проводити процесуальні, слідчі дії», - зазначив Ситник.

Нагадаємо, 30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області та доставили в приміщення СБУ. Спочатку його адвокату Ростиславу Кравцю повідомляли, що Чауса немає в приміщеннях спецслужби.

Пізніше в СБУ підтвердили, що Чаус у них, але заперечували його приховування. Як стверджують в органі, екссуддя має статус потерпілого у справі про його викрадення, і тому до Чауса застосували заходи безпеки. Після цієї заяви адвокат Кравець зміг зустрітися зі своїм клієнтом.

3 серпня в лікарні «Феофанія» детективи НАБУ затримали Чауса, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди. Затримання стало можливим, оскільки СБУ все ж погодилася передати Чауса в НАБУ.

4 серпня суд відправив Чауса під цілодобовий домашній арешт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: