facebook
--:--
--:--
Ввімкнути звук
Прямий ефiр
Аудіоновини

Вибухи на складах боєприпасів в Україні: перевіряються ще три версії

1x
--:--
--:--
Орієнтовний час читання: 2 хв

Продовжується розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на військових складах боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у Сватові, 65 арсеналі у Балаклії та 6 арсеналі в Ічні.

Про це повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

За її словами, крім основних версій у цих провадженнях – вчинення диверсій та терористичного акту – послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори.

Також Венедіктова повідомила, що підтверджується версія вчинення вибуху на 48-му арсеналі у Калинівці Вінницької області шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою. Тоді вибух спричинив збитки на понад 5,9 млрд гривень унаслідок знищення боєприпасів. Також були пошкоджені будівлі місцевих жителів та об’єкти військової частини. Особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями так званих «ДНР» та «ЛНР».

За словами генпрокурорки, наразі очікується відповідь від органів Чехії щодо вибухів на складах із боєприпасами, що відбулися у жовтні та грудні 2014 року у Врбетице.

«Маємо вже і ряд притягнутих до відповідальності військовослужбовців у зв’язку із вибухами на арсеналах. Наголошу, правоохоронці підозрюють цих осіб не у причетності до причин надзвичайних подій, а у службовій недбалості та бездіяльності, що призвели до більш тяжких наслідків пожеж на складах», – написала Венедіктова. 

Так, найбільш вірогідною причиною виникнення пожежі на складі у Сватові є вчинення терористичного акту. Однак, причинами розповсюдження пожежі стало порушення вимог Міністерства оборони України військовими службовими особами, невиконання ними наказів начальників. За цією справою у 2016-му році начальника складу визнали винним і призначили покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні.

Ще двом командирам артилерійських підрозділів ЗСУ повідомили про підозру за недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду. Вони розташували підпорядковані їм підрозділи та військову техніку у безпосередній близькості до складу ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове.

«При цьому не забезпечили розміщення кожної одиниці бойової та іншої техніки на нормативно встановлених відстанях одна від одної та не провели облаштування капонірів та окопів для безпечного збереження озброєння та захисту від ураження. Внаслідок цього ввірена їм військова техніка була знищена під час пожежі на території складу ракетно-артилерійського озброєння, що призвела до детонації боєприпасів. Державі заподіяно понад 18 млн грн майнової шкоди», – написала генпрокурорка.

Підтримуйте Громадське радіо на Patreon, а також встановлюйте наш додаток:

якщо у вас Android
якщо у вас iOS

Поділитися

Може бути цікаво

Іспанія схвалила план компенсації жертвам сексуального насильства з боку католицької церкви

Іспанія схвалила план компенсації жертвам сексуального насильства з боку католицької церкви

11 хв тому
«Чоловік вдома? — Не знаю»: як журналістка провела день з ТЦК

«Чоловік вдома? — Не знаю»: як журналістка провела день з ТЦК

35 хв тому
Громадське радіо увійшло до Білого списку найякісніших українських онлайн-медіа

Громадське радіо увійшло до Білого списку найякісніших українських онлайн-медіа

48 хв тому
У супермаркетах Німеччини виявили кокаїн у ящиках із фруктами

У супермаркетах Німеччини виявили кокаїн у ящиках із фруктами

48 хв тому