Венедіктова назвала причину вибухів боєприпасів на складах у Калинівці

Венедіктова назвала причину вибухів на складах боєприпасів у Калинівці

Причиною пожежі й вибухів боєприпасів на 48-му арсеналі в Калинівці Вінницької області у 2017 році стала диверсія - версія підтверджується здобутими доказами.

Про це повідомила генпрокурор України Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також:

Читайте також: Вибухи на складах боєприпасів - журналісти Bellingcat розповіли, як інциденти в Європі пов'язані з українськими запасами зброї

Вибухи боєприпасів в Калинівці

"Версія вчинення вибуху …шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами і висновками …долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів", – написала генпрокурор.

Особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами Російської Федерації або терористичними організаціями "ДНР" та "ЛНР".

Також прокуратура натякнула на можливий зв'язок між вибухом в Україні та атакою на військові склади у Чехії, в яких Прага звинуватила російських диверсантів.

Вона додала, що також продовжується розслідування причин пожеж і вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору "А" у місті Сватове, 65-му арсеналі у Балаклії і шостому арсеналі в Ічні.

"Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних – вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори", – заявила генпрокурор.

Проте вона зауважила, що саме за невиконання наказів керівництва щодо забезпечення діяльності складу притягнуто до кримінальної відповідальності начальника складу ракетно-артилерійського озброєння сектору "А", якого вироком суду у 2016 році визнано винним та призначено покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні.

Крім того, за недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду повідомлено про підозру двом командирам артилерійських підрозділів ЗСУ.

Останні новини про вибухи боєприпасів:

  • В авторитетному ЗМІ Bellingcat не виключають, що до вибухів на українських складах з боєприпасами причетні спецслужби РФ.
  • Більше 20 тисяч боєприпасів часів Другої Світової війни співробітники ДСНС в Одеській області вивезли на полігон та підірвали в контрольованих умовах. З 7 червня їх дістали із затонулої німецької баржі поблизу селища Лебедівка. 

Більше оперативних новин шукайте в Telegram і Viber Новини.LIVE.