Поділитись:

У Луцьку актори змагатимуться у читанні Лесиної поезії

Субота, 16 жовтня 2021, 17:42
У Луцьку актори змагатимуться у читанні Лесиної поезії

З 18 по 20 жовтня 2021 року в Луцьку відбуватиметься заключний етап ХХV Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки.

Про це йдеться на сайті Луцької міської ради.

Конкурс заснований Національною спілкою театральний діячів України 1996 року до 125-річчя від дня народження Лесі Українки. Його організатором і натхненником був голова Спілки театральних діячів України, талановитий режисер театру і кіно, відомий політик, народний артист України Лесь Танюк, інформують на сайті міськради.

Декілька разів конкурс проходив у Києві, згодом перейшов до Ялти. Після анексії Криму Росією у 2014 році конкурс проводиться в Луцьку на базі Волинського академічного обласного театру ляльок.

У 2020 році, враховуючи обмеження, встановлені урядом у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, конкурс проводився онлайн.

Згідно Положення, у конкурсі беруть участь професійні актори театрів та концертних організацій, студенти мистецьких ВНЗ віком до 35 років. Конкурсанти, які успішно пройшли відбірковий тур, запрошуються до участі у заключному етапі творчого змагання.

Цьогоріч на Волині конкурс буде проходити вже восьмий раз. У ньому братимуть участь молоді актори та студенти вищих навчальних закладів культури і мистецтв з Києва, Харкова, Запоріжжя, Херсона, Житомира, Львова та Луцька – всього 19 конкурсантів.

Оцінюватиме виступи конкурсантів журі у складі провідних українських митців театру і кіно. Голова журі – Тарас Жирко, актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, актор театру і кіно, театральний режисер, народний артист України, Лауреат Премії імені Івана Котляревського.

Конкурс проводиться за підтримки Волинської обласної ради, управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації, Луцької міської ради.

У Луцьку актори змагатимуться у читанні Лесиної поезії 

Нагадаємо, Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл ініціює змінити місце розташування пам’ятників Лесі Українки та Тараса Шевченка. Таку пропозицію митрополит опублікував минулої осені у листі-звернені до міської влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів